Jak chovat leguána? Potřebuje hlavně velké terárium a teplo

 Mazlíčci 
17. srpna 2019 12:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Leguána najdete velmi často odpočívat na větvi Depositphotos
Přinesli jste si domů exotické zvířátko s krotkou a zvídavou povahou, ale nevíte, jak se o něj postarat? Leguán zelený si libuje v teple, vlhkém prostředí a nejčastěji ho uvidíte nahřívat se na větvi. Z toho důvodu mu pořiďte dostatečně velké a teplé terárium.

V první řadě myslete na to, aby měl váš nový mazlíček místo k žití. Pro mládě je potřeba sehnat terárium minimálně s délkou šedesát centimetrů, hloubkou padesát centimetrů a výškou sedmdesát centimetrů. Pohodlně se do něj musí umístit skrýš, kam se bude leguán schovávat. Bude se tak cítit bezpečně a nebude tolik ve stresu. Skrýš můžete zhruba po třech měsících z terária vyndat. Jak bude leguán růst, začně mu být malé i jeho terárium. Dospělí jedinci měří až 1,5 metru. Z toho důvodu se poohlédněte po větším obydlí. Ideální je šířka i výška okolo dvou metrů.

Větve, větve a zase větve

Jelikož je leguán zelený stromový plaz, budete potřebovat opravdu hodně větví. Musejí být však dostatečně silné na to, aby se na nich leguán udržel a mohl na nich pohodlně ležet. Ideálně by měly mít hrubou kůru, aby si o ně leguán mohl brousit drápky. Vhodné jsou větve z ovocných stromů, nevhodné jsou například z šeříku nebo akátu.

Co dát na dno terária? Vybírat můžete z několika variant. Bohatě postačí rašelina nebo rašelina promíchaná s pískem. Na dno ale lze přidat i čistou zeminu bez chemikálií, dlaždice, linoleum nebo koupelnové podložky. Aromatické směsi jsou pro leguány nevhodné, stejně jako štěrk nebo piliny.

Jak udělat zahradní cestičku z přírodního kamene, jsme psali zde.

Mláďata leguána jsou všežravá, zavděčíte se jim rostlinnou i živočišnou potravou. Jakmile však leguán trošku zestárne, stane se z něj býložravec. V letním počasí stačí vyběhnout na louku a za pár minut máte potravu pro svého mazlíčka. Žaludek mu zasytí pampeliška, jetel i kopřivy. Ze zeleniny se mu zavděčíte cuketou, okurkou nebo mrkví. Občas mu můžete dát i ovoce, oblíbený je u leguána zejména banán. Do krmení mu lze přimíchat pšeničné klíčky, mletá lněná dýňová nebo slunečnicová semínka. Při krmení potravu raději rozkrájejte, protože ji leguán nemusí ukousnout a následně by si mohl ublížit. Ideální je krmení několikrát denně po menších porcích.

Základem je výhřev

Leguáni milují teplo a nutně ho potřebují k životu, protože pokud jim nezajistíte optimální teploty, budou strádat. Základem vybavení terária pro leguána proto musí být horní výhřev pomocí UVB žárovek. Přes den v teráriu udržujte teplotu zhruba 26°C až 28°C. V noci může být o něco nižší, kolem 21°C. Zajistěte, aby na větvi, na které bude leguán ležet pod lampou, byla teplota 40°C. Vytápět terárium můžete také pomocí topných podložek nebo topných kabelů. Teplotu je nutno kontrolovat, nejlepším řešením je napojení topných zdrojů na termostat. Ruku v ruce s osvětlením jde i potřebná stálá vlhkost v teráriu. Jednou nebo dvakrát denně větve pokropte odstátou vodou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty