Jak pečovat o starého psa?

 Mazlíčci 
27. listopadu 2019 09:30 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Staří psi potřebují zvláštní péči  Depositphotos
Čas nelze zpomalit ani zastavit. Stárnutí patrně není příjemné pro nikoho. Problém je, že čtyřnozí kamarádi stárnou mnohem rychleji než lidé. Pořídíte si štěňátko a za pár let z něj bude starý pes. Staří domácí mazlíčci potřebují trochu odlišnou péči než mladí.

Stárnutí pejska se začne projevovat ztrátou energie. Už si s vámi nebude chtít tolik hrát jako dříve. Pokud ano, bude se u toho více zadýchávat. Starší psi začínají rychleji přibírat na váze a mohou mít častější zažívací obtíže.

S přibývajícím věkem psům slábne imunita, takže jsou náchylnější na záněty a nachlazení. Zhorší se jim zrak a u některých může dojít až ke slepotě. Srst jim začne řídnout a šedivět. Starý pes ztrácí vitalitu, takže bude potřebovat, abyste se o něj starali důkladněji. Díky tomu bude mít šanci se dožít vyššího věku.

Krmení

Ve stáří se psům zpomaluje metabolismus, takže snadněji ztloustnou. Pokud z něj nechcete mít kuličku, měli byste tomu přizpůsobit způsob krmení. Dávejte mu potraviny s vysokým obsahem vitaminů, minerálů a vlákniny.

Ubrat byste měli naopak s množstvím tuků. Pokud má váš pes nadváhu, dávejte mu o trochu menší množství krmiva. Rozhodně nesnižujte počet jídel za den. Starší psi si hůře zvykají na velké změny v každodenním rytmu.

Hygiena

Starší psi už nejsou schopní si čistit srst tak dobře jako dříve. Častěji mu kožich vyčesávejte. Díky tomu si zavčas můžete všimnout různých boláků či boulí. Pokud jste dříve zanedbávali ústní hygienu vašeho mazlíčka, teď byste ji měli vzít vážně.

Nepochybně nechcete, aby se mu na stáří zkazily všechny zuby. Pravidelně mu čistěte chrup, abyste předešli tvorbě zubního kamene a zánětu dásní. Navíc tím můžete zmírnit i nepříjemný zápach, který mu z tlamy vychází. 

Aktivity

Pokud máte pejska uvnitř, budete s ním muset chodit častěji ven. Staří chlupáči totiž mívají inkontinenci. Nedokáží už udržet moč tak jako dříve. Staří psi zleniví, už nemají tolik energie a některým se už ani nemusí chtít chodit na dlouhé procházky.

Procházky rozhodně vynechat nesmíte, protože je potřeba, aby se pejsek pořád alespoň trochu hýbal. Můžete však snížit délku procházky, abyste ho tím příliš neunavili. Starším psům pomáhá na klouby plavání. Pokud se vašemu psovi zhorší zrak, budete muset klást větší důraz na hlasové povely. Dále čtěte: Je rozumné psa v chladném počasí navlékat do oblečků?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47