Chcete netradičního mazlíčka? S tímhle budete hodně originální

 Mazlíčci 
08. července 2018 11:43 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
V domácích podmínkách je lze chovat poměrně úspěšně Shutterstock
Měli byste rádi neobvyklého domácího mazlíčka? Pořiďte si žábu. Žáby lze poměrně úspěšně v domácích podmínkách chovat. A nejsou ani příliš náročné. Nevěříte?

Žábám je potřeba zajistit takové terárium, které daný druh vyžaduje. Podstatný je především způsob života vybrané žabky, její pohyblivost a požadavky na prostor. Jiné terárium potřebují pozemní druhy, jiné zase druhy stromové.

Pro pozemní druhy je potřeba zajistit co největší plochu substrátu. Pro stromové žabky by terárium mělo být orientované na výšku s dostatkem větví, po nichž budou moci šplhat, vhodné je umístění živých rostlin. Některé druhy, například drápatka vodní, žijí trvale ve vodě. Vodní druhy žab potřebují dostatečně velkou vodní nádrž, kterou je nezbytné pečlivě čistit.

Žáby jsou většinou denní tvorové, proto je nutné jim zajistit dostatek světla. Délku a intenzitu svícení je rovněž nutné přizpůsobit přirozeným podmínkám, z nichž chovaná žába pochází. Kromě světelného zdroje je vhodné přidat do terária i topný kámen, či kabel, který bude terárium vyhřívat.

Vlhkost v teráriu se udržuje pravidelným rosením a je důležitá zejména pro tropické druhy žab. Jako podklad je nejvhodnější rašelina, ale opět záleží na požadavcích konkrétního druhu.

Při chovu žab je nutné počítat s jejich hlučností, která může mnohé chovatele odradit. Některé druhy, zejména rosničky, totiž skřehotají skutečně nahlas a především v noci, a jejich hlasitost může nezkušeného chovatele překvapit.

Nejčastěji chované žáby jsou kuňky, tropické žabky rodu dendrobates. Ne všechny druhy jsou lehce chovatelné, zejména rosničky a drápatky vyžadují zkušenějšího chovatele.

Začátečníkům lze doporučit například kuňku východní, drápatku vodní nebo rohatky. Pokud nechcete mít žáby doma, mohou vám posloužit alespoň ty žijící ve volné přírodě. Jak pomáhají při čištění zahradního jezírka, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve