Nechte psy žrát syrové maso, ne granule! Říkají zastánci barfování

 Mazlíčci 
26. dubna 2018 12:15 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S kostmi mají pejsci většinou problém, proto se s nimi začíná později Shutterstock
Stále více chovatelů přechází na BARF stravu. Ta spočívá v podávání syrového masa psům tak, jako tomu bylo dřív. Granule tito psi vůbec nedostanou, aby se nepotkali s chemií.

Víte, co je to RAW? To je živá strava, tedy co nejmíň tepelně upravovaná. Takto se stravuje stále víc lidí v naději, že tak prospívají svému tělu.

Na tento trend navazuje BARF, jen se jedná o stravu pro psy. Ti od páníčků dostávají syrové maso, kosti nebo zeleninu, která prospívá jejich trávení.

Inspirace vlkem

Zkratka BARF ve volném překladu znamená "znovuzrozen krmit syrově" a zastánci tohoto směru tvrdí, že se inspirují vlkem a jeho jídelníčkem.

Můžete namítnout, že dnešní pes se vlku ani trochu nepodobá, a tak není třeba krmit ho jako vlka. Je pravda, že vzhledově a povahově už nemají moc společného.

Ve žraní se neliší

Jenže výživové potřeby a trávení mají pořád stejné. Jakýkoli organismus potřebuje stovky, spíše tisíce let, aby se přeorientoval na totální změnu stravy.

Vlk se živí převážně vysokou zvěří a z takového úlovku pak sežere všechno kromě velkých kostí, kůže a srsti. Neživí se tudíž jenom masem.

Granule plné chemie

Jídelníček si obohacuje o ovoce, byliny, trávy, kořínky nebo hmyz. Touto skladbou stravy dostává vlk vše, co potřebuje - bílkoviny, tuky, minerální látky, vitaminy a vlákninu.

Zato granule jsou podle zastánců barfování plné chemie a s tím se pojí spousta zdravotních problémů, stejných jako u člověka. Můžou taky pociťovat stres. Poznáte to podle těchto příznaků.

Syrové maso

Psi, které páníčci krmí podle zásad BARF, dostávají tedy syrové maso. Množství jim páníčkové vypočítají podle váhy a stáří a přizpůsobí ho aktuální situaci.

Z masa se pro psy využívá libová svalovina i prorostlejší kousky, šlachy, vazy, bránice a veškeré ořezy. Z vnitřností se často dávají neprané, tzv. zelené dršťky, což je hovězí předžaludek (bachor) i se zbytky natráveného krmiva.

Kosti až později

Nejsou zrovna voňavé, ale jsou zdrojem vitaminů a vlákniny a pro psy velmi vhodné. Z dalších vnitřností se využívá slezina, ledviny, játra i plíce. 

Co se týká kostí, na ty je potřeba pejska postupně zvykat. První kosti se dávají až ve třetím týdnu při přechodu na BARF.

Ovoce, zelenina nebo vejce

Menší kosti sní většina psů úplně, velké kosti slouží spíše na okousávání a pro zábavu. Základem je, aby všechny podávané kosti byly syrové a obalené masem. Vařené totiž ztrácejí pružnost.

Zdrojem živočišných bílkovin mohou být také vejce nebo mléčné výrobky – nejsou pro psa nepostradatelné, ale na zpestření jídelníčku se velmi hodí. Dává se také zelenina a ovoce s důrazem na lokální produkci. 

Z výše napsaného je vám asi jasné, že barfování, stejně jako strava RAW, je pro zodpovědné jedince, kterým nevadí plánování jídelníčku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod