Naučte svého psa plavat, některá plemena to totiž automaticky neumějí

 Mazlíčci 
15. července 2021 09:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Voda může být pro psy velká zábava Pixabay
I pejsci se potřebují v horkých letních dnech osvěžit. Chcete-li svého chlupáče naučit plavat, poradíme vám, jak na to.

Pozor! Není pravda, že každý pes umí automaticky plavat. A to ani za předpokladu, že jde o rasu, která vodu doslova miluje. Proto, než se svým chlupáčem vyrazíte k vodě, určitě byste s ním měli absolvovat takový menší plavecký "výcvik". Díky němu váš pejsek zjistí, že voda je vlastně fajn. Jak tedy na to?

Otestujte svého psa

Některá plemena mají větší předpoklady k tomu naučit se plavat rychleji, jiná ne. Obvykle psi s krátkým krkem a dlouhým trupem mohou mít potíže s držením hlavy nad vodou. Ale abyste si byli jisti, udělejte si jednoduchý test. Podržte vaše štěně na vodě, jestli bude používat jen přední packy k plavání. Pokud je vytahuje z vody a plácá jimi po hladině, potřebuje s učením pomoci. 

Jděte mu příkladem

Pes by měl pochopit, že voda není jeho nepřítel. Proto byste mu měli jít příkladem a ideální bude, pokud jako vlezete do vody (stačí jen po kolena) a poté jej přivoláte. Pokud nebude chtít, zkuste ho nalákat na pamlsek či oblíbenou hračku. Jakmile je u vás, zkuste jej navést do větší hloubky pomocí něčeho, co má rád tak, aby pomalu začal plavat.

Když se bojí

Pokud váš chlupáč nemá dostatek odvahy, zkuste mu s tím pomoci. Chytněte jej pod hrudníkem tak, aby měl hlavu stále nad vodou. V této poloze jej přidržujte nad vodou a nechejte jej, aby si zadní část těla korigoval sám. Většinou pejskové velmi rychle pochopí, co mají dělat. Každopádně to nemusí jít hned. Proto buďte trpěliví a nezapomeňte jeho snahu také ocenit. Některým pejskům pomáhá, pokud mají vedle sebe chlupatého parťáka, který mu předvede, jak se ve vodě plave. 

Nenechejte jej vysílit 

Plavání je pro vašeho psa poměrně náročné. Proto jej nenechejte ve vodě příliš dlouho, jinak by se vysílil. Bohatě stačí plavat pár minut a poté se vraťte na břeh. I pokud je pejsek zkušený a je na plavání zvyklý, dopřejte mu dostatečný odpočinek. V žádném případě s ním nechoďte do vody těsně po jídle, protože zvláště u velkých plemen hrozí torze žaludku. Pokud jste se psem oba ve vodě, nikdy by se neměl dostat nad vaši hlavu. V panice by se mohl snažit vyšplhat na vás a tím vás topit.

Aportování

To je hra, která většinu pejsků baví. Takže pokud umí váš pejsek dobře plavat, můžete s ním ve vodě i aportovat. Neztrácejte jej nikdy z dohledu a buďte připraveni mu v případě potřeby pomoci. Klidně mu dejte i záchrannou vestu, aby se cítil bezpečněji a nezačal panikařit.

Péče po koupání

Chlupáče vždy po koupání osušte ručníkem, aby mu nebyla zima. Ideálně jej doma umyjte šamponem, který smyje zbytky chloru, nečistot případně soli, pokud jste byli u moře. A nezapomeňte také na uši. I ty potřebují speciální péči, předejdete tak závažným problémům, které se projevují silným svěděním. Více na toto téma jsme psali zde.

Zdroj info: www.akc.org, www.gopetfriendly.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008