Dáváte o svátcích psovi lidské jídlo? Můžete mu šeredně ublížit

 Mazlíčci 
21. prosince 2018 14:43 / Martina Langová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nejeden pes končí o svátcích se zažívacími problémy u veterináře Shutterstock
Své zvířecí mazlíčky milujeme a myslíme to s nimi dobře. Tak jim chceme dopřát. Říkáme si, že jednou za rok si bez obav mohou dát dobroty s námi. Avšak možná nemáme ani tušení, že některé potraviny jim mohou ublížit.

A není tím myšleno jen to, že jim po nich bude špatně. Některá jídla mohou být pro zvířata přímo životu nebezpečná. V tomto směru je pak dobré taky vědět, že kočky mají ještě mnohem citlivější zažívání i játra. Psi toho zvládnou více, ale ani tak není radno si se zdravím zvířete zahrávat.

Dojídání zbytků

Chcete-li svému čtyřnohému kamarádovi dopřát o svátcích něco „extra“, kupte mu v zoo obchodě například nějakou opravdu dobrou a kvalitní kapsičku či konzervu. Tím mu uděláte větší radost, než vůbec tušíte. A hlavně neohrozíte jeho zdraví. Ba naopak, kvalitní psí potraviny jsou nabité cennými látkami, které jsou pro kondici psa žádoucí. Pokud však přesto nemůžeme odolat jeho loudění, když v kuchyni vyvařujeme, měli bychom se držet zásad, ze kterých za žádných okolností neuhneme.

Jestliže nám něco řízeně „upadne z linky“, pak by to měla být jen lehce stravitelná zelenina nebo kousek masa. Dbáme však v každém případě na to, abychom psa nepřekrmovali. Když už něco spořádá u linky, pak by měl dostat menší porci pravidelného krmení. Přilepšení k jídelníčku psa lze považovat za laskominu. Stejně jako my se dobrotami nepřejídáme, neměli bychom to dělat ani v případě našeho zvířete. O tom, že by pes neměl vylizovat talíře a neměli bychom mu dávat ani zbytky z jídelního stolu, je snad zbytečné psát.

Pozor na koření

Nikdy a za žádných okolností nedávejte zvířeti jídlo, které v sobě ukrývá aromatické koření. Budete-li uvnitř potraviny trochu majoránky, kmínu nebo meduňky, pak se nemusíte ničeho obávat. Většina dalších bylin a koření však může být psovi přímo životu nebezpečná. Jednou z takových potravin je muškátový oříšek. Šetřit bychom s ním měli i sami, jelikož ve vysokých dávkách je toxický. Tedy pro člověka, psovi může ublížit už ve velmi malé koncentraci. Ve vyšších dávkách je pak pro zvíře dokonce až smrtelný.

Opatrní buďte i v případě používání dalších svátečních druhů koření, jako je skořice, zázvor, hřebíček, anýz nebo badyán. Jde o druhy, které by se ke zvířeti v žádném případě neměly dostat.

Sladké mlsání

Stejně jako je psům zapovězena čokoláda, měli bychom se vyhýbat i nabízení cukroví či jiných potravin obsahujících cukr. Samotná čokoláda je pro nás sice v malých dávkách zdravá, ve větších nám neublíží. Avšak psa může požití většího množství kakaa či čokolády dokonce zabít, případně mu navodit problémy se srdcem. Může za to především přítomnost látek, jako je kofein, teobromin a rovněž i vysoký obsah tuku.

Zdravé ořechy

Ač jsou ořechy pro lidské zdraví blahodárné, u psů to samé říci nelze. Pro zvířecí organismus jsou totiž vysoce toxické a způsobují silné alergické reakce. Nezřídka může zvíře upadnout i do bezvědomí. Avšak nejen žaludek psa musíme v těchto dnech chránit, ale i jeho tlapky.

Pozor na sůl

Že bychom neměli používat příliš soli u malých dětí, je nám známo. Psovi však klidně dáme zbytky od oběda a nelámeme si s tím hlavu. V žádném případě, nikdy a za žádných okolností nedávejte psovi zbytky rybí polévky, smaženou rybu nebo bramborový salát. Nejen samotná sůl, ale i nevhodná tepelná úprava může být pro zvíře přímo životu nebezpečná. Nehledě na to, že samotná sůl pak patří k jednomu z nejsilnějších alergenů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve