Při koupi štěněte sledujte pár indicií, které vám mohou hodně pomoci s výběrem

 Mazlíčci 
21. srpna 2021 11:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pes s vámi bude žít roky pod jednou střechou Pixabay
Pořídit si štěně je krásná záležitost. Ale než si tento malý chlupatý uzlíček přinesete domů, je potřeba opravdu pečlivě vybírat. Na co si dát pozor?

Není nad to, když vás přiběhne doma přivítat malá chlupatá kulička. Mít doma štěně je krásná věc, ale především také dlouhodobý závazek. Přeci jen nejde o hračku, kterou můžete libovolně vyměnit za novou. Proto i výběr pejska neřešte na dálku pomocí fotografie, ale vypravte se osobně za chovatelem. Zde vás totiž může čekat celá řada nástrah.

Trvejte na osobním setkání

Rozhodně se při výběru nerozhodujte unáhleně. Nedejte na první dojem z fotky, která může být různě upravená, ale nechejte si ukázat prostředí, z něhož pes pochází, a pokud je to možné, tak i oba rodiče. Rozhodně se s prodejcem psa nescházejte někde na parkovišti nebo jiném místě. Pokud se prodejce vymlouvá, raději dejte od takového obchodu ruce pryč. Opravdu kvalitní chovatel by s těmito požadavky neměl mít problém.

Správné prostředí

Na návštěvě u chovatele na první pohled můžete zjistit, v jakém prostředí štěňata vyrůstají. Mělo by být čisté, bezpečné, s dostatkem světla a prostoru k pohybu. Štěňata by tam rovněž měla mít i hračky a další objekty vhodné pro poznávání světa a socializaci. Mláďata by rovněž měla být chována spolu a ne odděleně. Společné každodenní činnosti a hry jsou totiž také velice zásadní, štěně se tak učí komunikaci s ostatními psy, poznává své postavení v hierarchii a utváří si vztahy se sourozenci.

Zdraví štěněte

Pokud je o štěňata dobře postaráno, jsou čilá, aktivní a zvědavá. Naopak bojácné a plaché štěně značí, že něco není úplně v pořádku. Stejně tak si dobře prohlédněte zevnějšek mláděte. Zdravý jedinec by měl mít krásnou lesklou srst bez lysin, jasné oči bez výtoku, čisté uši. Mějte se na pozoru, pokud je štěně apatické, vyhublé, špinavé nebo se zuřivě drbe. V takovém případě rychle z obchodu vycouvejte. Každopádně chtějte vidět i očkovací průkaz štěněte včetne potvrzení o očkování.

Povaha štěňat

Stále nevíte, jak si vybrat štěně, které by bylo ideální pro vás? Správný chovatel by měl mít vysledovanou jejich povahu, takže vám může poradit, ale stejně tak si můžete udělat malý test. Sedněte si ke štěňatům a udělejte mezi nimi nečekaný ruch, například tleskněte nebo pískněte. Sledujte, co budou dělat. Některá štěňata se leknou a utečou, jiná budou čekat, co se bude dít a další se půjdou rovnou k vám podívat. Už z tohoto můžete vysledovat jejich povahu v dospělosti. Lekavá štěňata budou vyžadovat něžnou péči, z těch, která vyčkávají, vyrostou obvykle vyrovnaní psi se zdravým sebevědomím, ale bez potřeby stát se vůdcem. A chlupáči, kteří se hned rozeběhnou zjišťovat, co se stalo, budou potřebovat výcvik, abyste nakonec nezjistili, že vůdcem vaší domácí smečky je právě pes. Pokud už jste si vybrali to pravé štěně pro vás, nezapomeňte také dbát na jeho stravu. Co vše by měla obsahovat jsme psali zde.

Zdroj: dogzen.com, www.companionanimalpsychology.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod