Pozor na obojky pro psy. Mohou způsobit vážná poranění

 Mazlíčci 
06. září 2020 09:27 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Psa bez obojku na krku spatříte jen výjimečně Depositphotos
Vodění psa za obojek je asi nejrozšířenější způsob, jak si držet svého mazlíčka blízko u sebe a mít ho pod kontrolou. Někdy to ale nemusí být zrovna nejlepší nápad a může to psovi dokonce uškodit.

Pokud chcete se svým psem vyrazit do města, MHD, parku nebo třeba i k veterináři, bez jeho uchycení to nepůjde. Dáte mu obojek, připnete vodítko a jdete. Jestliže jste si předtím dali dostatečnou práci a psa naučili na vodítku netahat, je vše v pořádku. Ale v případě, že váš pes táhne jako šílený celou cestu, koleduje si o zdravotní problémy, které dříve nebo později s největší pravděpodobností dorazí.

Tahání na vodítku

Stále velké množství lidí učí svého psa chodit na vodítku metodou tzv. vycukávání. Jakmile pes dělá něco, co se majiteli nelíbí, cuká vodítkem jak smyslu zbavený, aniž by si uvědomoval, jak nebezpečné to pro psa může z dlouhodobého hlediska být.

Zelený zákal

Dlouhodobými studiemi bylo dokázáno, že pokud bude pes tahat na vodítku každou procházku, může u něj dojít ke zvýšení nitroočního tlaku, poškození očního nervu a za určitých okolností to může skončit zeleným zákalem. Takovéto poškození zraku je nejen nevratné, ale pes má kvůli němu i velké bolesti. Jaké další oční nemoci postihují psy, se dočtete zde.

Poškození páteře

Taháním na vodítku, ale i metodou vycukávání, lze psovi způsobit také poškození páteře a míchy. Rychlé cukavé pohyby, ale i každodenní škrcení psa na obojku může obratle poničit nebo je posunout, a tím utlačit míchu, jejíž funkčnost může být omezena. Přitom je pro tělo tak důležitá, jelikož roznáší informace z mozku po celém těle. Poškodit se ale mohou i chrupavky nebo vazy, což může vyústit v různé blokády a omezení v pohybu. Výjimkou není ani výhřez ploténky.

A to jsme zatím mluvili pouze o klasických obojcích. Pokud navíc vlastníte stahovací obojek, způsobujete tím psovi nejen poranění kůže a tkáně na krku, ale rovněž hrozí poškození průdušnice a podlitiny jícnu.

Postroj

Psovi, který již problémy způsobené dlouhodobým taháním má, obojek už raději ze zdravotních důvodů nedávejte a sáhněte po dobře padnoucím postroji, který rozloží sílu na větší plochu a neničí psovi krk. Stejně jako u obojku je ale ze začátku nutné psa správným tréninkem a pozitivní motivací s postrojem seznámit a naučit ho novou pomůcku používat.

Ohlávka

K odnaučení tahání na vodítku může pomoci i ohlávka, která rychle, ale šetrně zastaví psa, který by chtěl začít tahat. Jakmile se vodítko propne, donutí to psa otočit hlavu, nevidí před sebe ve směru chůze a zastaví. Nic mu netlačí na krční páteř, nedusí se.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve