Ranní škrábání zmzlého skla na autě může způsobit škody. Existuje lepší a rychlejší způsob

 Ostatní 
25. ledna 2022 14:02 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
I plastovou škrabkou můžete poškrábat čelní sklo auta Depositphotos
Letošní zimu není o mrazivé teploty nouze, a tak mnozí lidé musejí trávit několik perných chvilek ranním škrábáním namrzlých skel u auta. Je to zdlouhavé a často i fyzicky náročné. Přitom existuje jednoduchý způsob, jak na namrzlé sklo vyzrát bez větší námahy.

Škrabka na zmrzlé sklo bývá v zimě takřka vždy součástí výbavy každého řidiče. Někdo dává přednost plastovým škrabkám, další nedá dopustit na ty s mosaznou čepelí. Podle švýcarského autoklubu TCS na zamrzlé okno nejlépe fungují škrabky s proužkem mosazi. Ovšem tyto škrabky jsou tak ostré, že jimi sice možná rychle odstraníte námrazu, ale stejně rychle si zároveň poškrábete sklo a poničit můžete také gumové těsnění skel.

Mnozí proto dávají přednost plastovým škrabkám. Ani ty ale nejsou úplně ideální. U levnějších typů se může stát, že vám pod náporem tlaku doslova prasknou v ruce. Navíc sklo lze snadno poškrábat i plastovou škrabkou. Upozornil na to server autosalon.tv.

Na sklo totiž dopadají různé prachové částice, nejčastěji uhlíkaté prvky či těžké kovy. A právě tato špína zamrzne spolu se sklem a když pak sklo škrábete, začnete kromě ledu nabírat na škrabku i abrazivní částice ze skla. Na první pohled možná nic nepoznáte, ale jakmile pojedete na jaře proti slunci, uvidíte na skle stovky drobných škrábanců.

Nejlepší pomocníci

Metoda, která vám pomůže zmrzlé sklo na autě očistit rychle a bezpečně, je přitom naprosto jednoduchá. Stačí tři věci, které má každý člověk doma. Které to jsou?

  • PET láhev
  • voda
  • sůl

Celé kouzlo tkví v teplé vodě. Ta nesmí být horká, protože pokud byste na zamrzlé sklo vylili vřelou vodu, teplotním šokem by mohlo sklo snadno prasknout. Voda musí být jen příjemně teplá. Poznáte to tak, že ji bez problému snesete na svém zápěstí. Pokud byste chtěli proces odmražování urychlit, můžete do vody přidat ještě trochu soli.

Alternativní řešení

Ne vždy ale máte teplou vodu po ruce. Pro takové případy je vhodné vozit s sebou v autě nemrznoucí směs do ostřikovačů. Použít můžete také isopropylalkohol, který smícháte s vodou. Na 1/3 litru vody nalijte do rozprašovače 2/3 litru isopropylalkoholu.

Zdroj: TCS, autosalon.tv, today.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod