Když nemáte po ruce pravítko: jak velký je palec a kolik měří loket?

 Ostatní 
15. srpna 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Příště už nemusíte zoufat, že jste si zapomněli metr. Vystačíte si se svými tělesnými proporcemi. Jen musíte vědět, kolik které měří. Shutterstock
Už se vám několikrát stalo, že jste si chtěli něco orientačně přeměřit, ale neměli jste po ruce pravítko nebo metr? Příště zkuste použít staré dobré měření podle délky různých částí těla. Máte je neustále u sebe a když víte, kolik co měří, metr nepotřebujete.

Značnou nevýhodou se vám může zdát, že měření je pouze orientační. To bezesporu, ovšem z orientačního měření si můžete udělat přesné, když si jednotlivé části těla přeměříte přímo na sobě a pár si jich zapamatujete. Mezi základní jednotky délky, které se odvozují z rozměrů lidského těla patří:

Prst nebo palec

Palec je stále používanou jednotkou například v udávání rozměrů obrazovek, displejů a monitorů, ale uvádí se v nich třeba i průměry trubek. Jedná se o nejmenší délku odvozenou z rozměrů lidského těla, která měří v průměru 2-3 centimetry. Prst, palec, nebo i coul se pro svůj malý rozměr používá spíš k měření velmi krátkých vzdáleností. Dříve se používala ještě velikost „zrnko“, která měla přibližně 5 mm.

Dlaň nebo pěst

U měření pomocí dlaně musíme rozlišovat, zda se k měření používá i palec, nebo nikoliv. Pěst i s palcem má hodnotu deseti centimetrů, což odpovídá zhruba čtyřem palcům. Bez palce se jedná o dlaň a ta měří přibližně osm centimetrů, tedy asi čtyři prsty.

Píď

Používá se často u přeměřování látky, dřeva, různých tyčí a všeho, čeho chcete pořídit více. Pomocí pídě můžete přeměřovat i nábytek nebo šířku zdí. Píď má přibližně 20 centimetrů, přičemž se rozlišují tři druhy – vzdálenost určená koncem palce a nataženého ukazováku, prostředníku nebo malíku.

Stopa

Jak správně usuzujete, stopa je odvozena od délky chodidla a měří průměrně 30 centimetrů. V Čechách bývala používána jako 1 střevíc. Stopovat můžete rozměry pokoje, šířku zahrady, nebo vzdálenost od chalupy k rybníku. Při měření se vždy musíte dotýkat špičkou paty a pak zase patou špičky, abyste zbytečně nepřidávali centimetry.

Loket

Každý si jistě pamatujete, jak v pohádce Tři oříšky pro Popelku vybírá macecha s parádivou sestrou látku na šaty. Ano, k udání míry používaly právě lokty. Jedná se o vzdálenost od konců prstů k vrcholu loketního kloubu, která měří zhruba 60 centimetrů.

Další přibližné míry:

Krok = 70-80 centimetrů

Dvojkrok = 1,5 metru

Sáh = 1,8 metru (vzdálenost mezi konci rozpažených rukou)

Látro = 2-2,4 metru (vzdálenost mezi patou a konečky prstů vzpažené ruky)

Abyste však měli jistotu, že části těla, které k měření používáte, jsou opravdu přesné, změřte si je přímo na sobě. Přeci jen, doby, kdy byly míry vytvořeny, jsou již dávno minulostí a lidstvo od té doby trochu povyrostlo. Navíc nikdo není stejný a tudíž i míry každého člověka se mohou více či méně lišit.

A co vy? Používáte některé staré míry? Při jakých příležitostech?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47