Plavání děti zabaví a má i spoustu dalších výhod

 Ostatní 
02. ledna 2018 16:02 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vaši nejmenší vodu milují, dopřejte jim ji Shutterstock
Plavání pro děti přináší vašim ratolestem nejen skvělou zábavu ve vodě, ale má pro ně i mnohé další přínosy. Pokud se dítě naučí plavat, dokáže se také bezpečně u vody a ve vodě pohybovat. Důvodů, proč přihlásit dítě na plavecký kurz je opravdu mnoho. Nevěříte?

Bezpečnost dítěte

Utonutí je u dětí a dospívajících druhou nejčastější příčinou neúmyslného úmrtí. K utonutí dochází často velmi tiše a během několika sekund. Dítě se může utopit i ve vodě o hloubce dva centimetry! Základní plavecké dovednosti mohou dítěti zachránit život, pokud náhodou spadne do vody nebo jej spláchne vlna do hlubších vod.

K utonutí dochází nejčastěji mezi prvním až čtvrtým rokem života, mnohem častěji jsou oběťmi chlapci. V pozdějším věku je velmi riziková skupina chlapců ve věku 15 až 19 let. Díky tomu, že se dítě naučí plavat, bude pro něj bezpečnější pohybovat se v okolí vody. I pro rodiče je následně pobyt s dětmi u vody méně stresující.

Nízké náklady na sport

Rekreační plavání dětí patří pro rodiče mezi méně finančně nákladné sporty. Mnohé děti tak dokonce naučily plavat i vlastní rodiče, kteří dosud plaveckými dovednostmi neoplývali. Společný čas u vody patří k oblíbeným způsobům trávení letní dovolené.

Plavání prospívá zdraví

Při plavání se procvičí celé tělo od ramen až po chodidla. Pediatři doporučují plavání, protože se při něm zapojují všechny hlavní svalové partie těla. Ve srovnání s jinými dětskými sportovními aktivitami dochází při plavání k nejmenšímu počtu úrazů dětí.

Plavání u dětí přispívá také ke zlepšení koordinace jednotlivých částí těla. Plavání nezatěžuje klouby a je proto vhodné v každém věku. Plavat navíc mohou i děti se zdravotním omezením.

Vhodný věk pro plavecký kurz

O tom, jak učit plavat děti, jsme psali zde. S formální plaveckou výukou se nedoporučuje začít před čtvrtým rokem věku dítěte. Teprve po tomto věku je většina dětí vývojově zralá pro učení plavání. Mladší děti nejsou motoricky zdatné v koordinaci pohybů při plavání a také se nedokážou delší dobu soustředit a provádět pokyny trenéra.

Ve věku čtyři až pět let je dítě schopno se naučit splývat na hladině, ponořit hlavu pod vodu na pět až deset sekund, přejít z postavení do plavecké pozice bez pomoci, klouzat přes vodu a používat koordinované kopání a pohyby rukou. Dokáže také pochopit základní pravidla bezpečnosti v blízkosti vody a v ní.

Dítě starší šesti let dokáže zadržet dech na delší dobu, plavat pod vodou a sbírat předměty ze dna bazénu. Zvládne skočit do bazénu a samostatně vyplavat. Může se začít učit všechny plavecké styly. Má také větší vytrvalost, a proto uplave delší vzdálenosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod