Chcete se z vánočního stromečku radovat co nejdéle? Nezapomeňte dodržovat tyto zásady

 Ostatní 
20. prosince 2017 07:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Životnost vánočního stromku ovlivníte už jeho výběrem Shutterstock
Pořídit si vánoční stromek není nic levného. O to více chceme, aby vypadal co nejdéle krásně a svěže. Pokud vám stromek opadá už týden po Vánocích, něco je špatně. Jak se ale z vánočního stromku radovat co nejdéle?

Chcete-li mít vánoční stromek krásný několik týdnů, musíte pro to něco udělat. A nejde jen o péči, kterou mu dopřejete poté, co už zdobí váš obývací pokoj. Velkou pozornost je třeba věnovat už samotnému nákupu. Do každého typu bytu se totiž hodí jiný druh.

Chcete ho letos ozdobit netradičně? Třeba vlastnoručně vyrobenými přírodními ozdobami? Inspiraci hledejte v našem článku zde.

Jak správně vybrat vánoční stromek

Vánoční klasikou je pro většinu lidí obyčejný smrk. Pokud ale žijete v přetopeném suchém panelákovém bytě, není pro vás tato dřevina zrovna ideální volbou. V takovém prostředí smrk rychle seschne a opadá. Po parádě můžete mít už za pět dní. Pokud je ale ve vašem bytě trochu větší chlad než v paneláku a vlhkost vzduchu se pohybuje nad 50 procent, vydrží vám i obyčejný smrček několik týdnů.

Prakticky jakýkoliv další jehličnan by měl vydržet déle než smrk ztepilý. Absolutní špičkou mezi vánočními stromky je jedle, a je jedno, zda půjde o jedli obrovskou, vznešenou nebo kavkazskou. Pokud vám nevadí trochu řidší strom, dlouhou životností se pyšní i borovice.

Skladování stromku

Pokud nepořizujete vánoční stromek na poslední chvíli, ale nějaký ten den dopředu, nepodceňte jeho skladování. I tím totiž můžete ovlivnit jeho pozdější výdrž.

Skladujte jehličnan zásadně v chladu, ideální teplota je kolem nuly. Větve nechte volně svázané, aby stromek později lépe držel tvar.

Výběr stojanu

Jakmile přemístíte stromek do teplého pokoje, začne se ve velkém odpařovat voda z jehličí, a to je začátek konce. Skvělým fíglem, jak zkázu oddálit, je výběr vhodného stojanu. K dostání jsou totiž i s nádržkou na vodu. V takovém stojánku vám stromek vydrží podstatně déle krásný.

Pokud si pořídíte stojan s nádržkou na vodu, těsně před vsazením obnovte řez stromu - stačí, když uříznete z kmene asi dvoucentimetrové kolečko. Čerstvý řez lépe saje. A hlavně nezapomeňte nádržku pravidelně dolévat vodou - podle velikosti a druhu je vánoční stromek schopen vysát i litr nebo dva týdně.

Umístění stromku

Zdá se to být maličkost, ale není. I místo, které vánočnímu stromku vyberete, dokáže mnohé ovlivnit. Pokud ho dáte do blízkosti topení, moc mu to neprospěje.

Zkušení odborníci dokonce radí, že než stromek dáte do bytu, měli byste ho pořádně zkropit vodou. Mimochodem, jemné rosení můžete stromku dopřát i když už bude u vás doma.

Vyplatí se prý také stromek na teplý pokoj připravit. Pokud ho máte někde venku, přeneste ho na pár dní do světlé a chladnější chodby nebo garáže a teprve potom do obýváku. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?