Chystáte se na hory a váháte mezi lyžemi a snowboardem?

 Ostatní 
29. prosince 2017 10:29 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lyžování i snowboarding baví, obojí má ale svá úskalí Shutterstock
Sjezdovky jsou připravené, většina vleků v provozu a zimní sezona je v plném proudu. Ideální čas k výletu na hory. Nevíte, jestli pro vás bude jednodušší začít se učit na lyžích či na snowboardu? Nebo jste zkušení lyžaři či snowboardisti a chcete vyzkoušet něco nového?

Hlavní rozdíly mezi lyžováním a snowboardingem

Snowboarding je údajně mnohem lepší pro vaše kolena, když je prý nezatěžuje tak moc jako lyžování. Snowboarding vyžaduje mnohem pohodlnější boty. Při pádu na lyžích se zvednete snáze než na prkně. Lyže se vám po nezvládnutí jízdy vypnou. Na lyžích nehrozí tak často jako na snowboardu, že si zraníte po dopadu zápěstí.

Na prkně se vám bude lépe jezdit v čerstvě napadaném sněhu než na ledovce. Lyžař bude vždy rychlejší než snowboardista. Při lyžování můžeme používat pro lepší pohyb hůlky. A konečně, lyžaři musí pořád stát, zatímco snowboardisty uvidíte na kopci často posedávat.

Sjednejte si na začátek instruktora

I když jste zkušeným lyžařem, nezačínejte jezdit na snowboardu, aniž byste věděli, co vás čeká. Ideální je na úvod si sehnat instruktora, který vás naučí základy a poradí vám, jak se vyvarovat chyb.

Rozhodně počítejte s tím, že při prvních sjezdech spadnete a ochutnáte trochu sněhu. Profesionálem se člověk nerodí, ale stává. Bude potřeba hodně píle, odhodlání, vůle a energie. Nezapomínejte ani na potřebné vybavení, třeba na helmu, o jejímž výběru jsme psali zde.

Technika lyžování a snowboardingu se hodně liší

Pro někoho může být na začátku problém, že na snowboardu má připojené obě nohy k jedné desce. Zvykat si na to můžete dlouho. Další rozdíl spočívá v tom, že vpřed budete jezdit bokem. Lyžování je z tohoto pohledu mnohem jednodušší, zvyknete si rychleji. Nohy máte zvlášť a svah sjíždíte stejným směrem, jakým směřují vaše nohy a špičky lyží.

Lidé, kteří ovládají oba sporty, tvrdí, že jednodušší je lyžování. Rychleji si zvyknete na tento pohyb, mnohem rychleji než na snowboardu se naučíte lyže ovládat a dostanete se na nějakou rozumnou úroveň dovedností. Snowboarding vám bude trvat déle, ale pokud již lyžovat umíte, máte velkou šanci, že si i prkno podvolíte mnohem dříve než úplný začátečník.

Pozor na zranění

Při lyžování si nejčastěji poraníte kolena, při jízdě na snowboardu zase ramena a zápěstí. Orientace je na sjezdovce pro lyžaře mnohem jednodušší, než když se budete řítit na snowboardu. Lyžaři mají mnohem těžší vybavení, musí nosit lyže, hůlky a na nohách mají těžké přeskáčové boty, na rozdíl od snowboardistů, kteří nosí jen prkno.

Co se týče energetického výdeje, jsou oba sporty srovnatelné. Lyžování a snowboarding jsou sporty, které vyžadují pohyb celého těla. Lýtka, holeně a případně kolena vás budou bolet z obou těchto aktivit. Je důležité se trochu připravit předem, dobrá fyzická kondice je žádoucí. Pak už si jen můžete vychutnat požitek z jízdy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008