Jak uchovávat vlašské ořechy, aby zůstaly chutné jako čerstvé

Každý chce zachovat co nejvíce vitaminů a minerálů
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
14. října 2018 12:11 / Shutterstock
  159   13
Vlašské ořechy jsou výborná potravina, která dodá potřebné látky pro správné fungování našeho mozku i dalších orgánů. Je jich letos poměrně dost. Jak si je ale uchovat, abychom z nich měli užitek? Poradíme.

Vlašské ořechy obsahují až 70 % tuku. Výborné je, že jde zejména o nenasycené mastné kyseliny, takže působí preventivně proti ateroskleróze a proti různým kardiovaskulárním nemocem. Pro děti jsou potřebné k rozvoji mozku, zlepšují lidskou psychiku a zlepšují sexuální potenci. Ze všech těchto důvodů je jasné, že tyto ořechy bychom měli konzumovat. Jsou dobrou svačinou či doplňkem různých pokrmů.

Skladování celých ořechů

Pokud máte dost místa a máte ořechy, které mají kompaktní skořápku bez skulin a otvorů, pak je dobrou volbou skladování celých ořechů. Potřebují nejprve dobře proschnout, takže nikdy nemějte ořechy v igelitových či jiných uzavřených vacích. Nejlépe je rozložit je na přepravky s průduchy a ty umístit na chladné, suché a temné místo. Může k tomu posloužit suchá garáž či třeba půda nebo temná chodba.

Skladování vyloupaných jader

Pokud nemáme dost místa a potřebujeme zpracovat větší množství ořechů, nezbývá, než je vyloupat. Pro přímou spotřebu v horizontu několika týdnů stačí, když dáme jádra do uzavíratelné sklenice. Pokud chceme jejich životnost prodloužit na několik měsíců, měli bychom je vložit do lednice. Máme-li jich více, pak jim můžeme vyhradit prostor v mrazáku. Tam vyloupaná jádra vydrží celý rok. Stačí je dát do krabičky nebo do silnějšího mikrotenového sáčku. Dalším zajímavým způsobem, kterým uchováte ořechy i na více let je zavařování.

Zavařování ořechů

I ořechy je možné zavařit. Je zajímavé, že je zavařujeme nasucho. Postup je jednoduchý. Kvalitní jádra vložíme do sklenic asi 1 cm pod okraj. Sklenice uzavřeme víčky a dáme do zavařovacího hrnce. Protože jsou ořechy poměrně lehké, bude vhodné sklenice zatížit, aby nám nevyplavávaly. Zavařujeme devadesát minut při teplotě 85 stupňů Celsia. Sklenice uložíme v chladnu, suchu a temnu. Pokud zavařovací hrnec nemáte, možná vám přijdou vhod rady, který si pořídit. Nebo můžete ořechy zavařit jinak. Někteří totiž volí pro zavařování mikrovlnnou troubu. Vloží tam sklenice otevřené a nechají troubu běžet na nejnižší stupeň asi tři minuty. Pak sklenice okamžitě uzavřou šroubovacím uzávěrem.

Bronislava Silná | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chorvatský Split láká milovníky památek, fanoušky seriálu Hra o trůny i gurmány

Věda & Vesmír

Nad poloostrovem Kamčatka došlo k obrovskému výbuchu. Způsobil ho padající meteor

Bydlení

Ochránit elektroniku před úderem blesku se vyplatí. Jakých chyb se při bouřce vyvarovat?

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu