Kapr na několik způsobů
Ostatní
14. prosince 2015 23:39
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Vánoční kapr na štědrovečerní stůl patří, stejně jako dárky pod stromeček. / Wikimedia Commons/Honza Groh
Česká štědrovečerní klasika, to je osmažený kapr s bramborovým salátem. Na ten má skoro každá rodina svůj recept, který považuje za ten nejdokonalejší a nedá na něj dopustit. Pokud ale letos chcete vyzkoušet i něco trochu jiného, přidat klasice novou chuť, inspirujte se následujícími recepty.
Historie české vánoční ryby
Kapr se stal součástí štědrovečerní večeře až v polovině 19. století. Nikoli však smažený, ale na černo, s aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů. Smaženou variantu převzatou z rakouské kuchyně představila M. D. Rettigová ve své kuchařce v roce 1895. Celonárodním štědrovečerním pokrmem v trojobalu se stal až v 50. letech minulého století.
Podle čeho a jak vybrat kapra?
"Chuť kapra je těžké odhadnout předem. Zda jsme si dobře vybrali, poznáme často, až když ochutnáme připravenou pochoutku. Přesto existuje několik rad, kterými se můžeme při nákupu řídit. Základním pravidlem je, že kapr, který má kvalitní maso a bude dobře chutnat, vypadá zdravě již na první pohled. Čerstvý kapr má přirozeně začervenalé žábry, ocasní ploutev rozvinutou do vějířku a čisté, lesklé oči." "Pokud se kapra budete moci dotknout, měl by být v místech svaloviny pružný. Všímejte si také chování ryby během odchytu z kádě - je přirozené, že se ryba snaží vysmeknout a uniknout. Zdravá ryba vypadá čerstvě a vitálně a její vůně není nepříjemná a vtíravá," vysvětluje Jiří Tic, manažer masa a ryb ve společnosti mezinárodního potravinového řetězce.
Kapr na zelenině
4 porce očištěného kapra
zeleninu (cibuli, papriku, rajčata)
rostlinné máslo
sůl
Porce kapra vložíme do pekáče, osolíme je a poklademe na ně zeleninu nakrájenou na kousky. Přidáme několik plátků rostlinného másla, pekáč zakryjeme a kapra pečeme v předehřáté troubě doměkka (asi 20 minut). Podáváme s vařenými bramborami nebo s chlebem.
Kapr po cikánsku
1 naporcovaného kapra
feferonky
300 g anglické slaniny
asi 1 kg brambor
cibuli
olivový olej
sůl
Porce kapra osolíme, vložíme do vymazaného pekáče, proložíme je nahrubo nakrájenými feferonkami, poklademe na ně slaninu a posypeme je proužky cibule.
Poté kapra poklademe plátky syrových brambor a pečeme v troubě asi 45 minut. Před pečením můžeme rybu také zalít šlehačkou.
Kapří rizoto se zeleninou
půlku kapra
250 g rýže
sůl
pepř
citron
3 rajčata
1 červenou cibuli
4 stroužky česneku
1 svazek mladé cibulky
2 papriky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce kečupu
200 ml bílého vína
1 lžíci pokrájeného čerstvého tymiánu
Rýži propláchneme a necháme v sítu okapat, vykostěného kapra zbaveného kůže nakrájíme na menší kousky, vložíme do mísy, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet.
Rajčata spaříme, zbavíme slupky, rozkrojíme, zbavíme dužniny a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, mladé cibulky na špalíky, papriky na nudličky.
Na polovině oleje krátce orestujeme osolenou rýži, přidáme dužninu z rajčat, bílé víno, kečup, česnek, tymián a vše zalijeme vodou, aby její hladina sahala asi 2 cm nad rýži. Za stálého míchání přivedeme k varu, poté rýži zakryjeme a dáme dusit do vyhřáté trouby.
Na zbytku rozpáleného oleje opečeme kapra, maso vyjmeme a na oleji pak opečeme papriku, přidáme červenou cibuli, plátky rajčat, mladou cibulku, zeleninu krátce orestujeme a poté spolu s masem smícháme s uvařenou rýží.
Historie české vánoční ryby
Kapr se stal součástí štědrovečerní večeře až v polovině 19. století. Nikoli však smažený, ale na černo, s aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů. Smaženou variantu převzatou z rakouské kuchyně představila M. D. Rettigová ve své kuchařce v roce 1895. Celonárodním štědrovečerním pokrmem v trojobalu se stal až v 50. letech minulého století.
Podle čeho a jak vybrat kapra?
"Chuť kapra je těžké odhadnout předem. Zda jsme si dobře vybrali, poznáme často, až když ochutnáme připravenou pochoutku. Přesto existuje několik rad, kterými se můžeme při nákupu řídit. Základním pravidlem je, že kapr, který má kvalitní maso a bude dobře chutnat, vypadá zdravě již na první pohled. Čerstvý kapr má přirozeně začervenalé žábry, ocasní ploutev rozvinutou do vějířku a čisté, lesklé oči." "Pokud se kapra budete moci dotknout, měl by být v místech svaloviny pružný. Všímejte si také chování ryby během odchytu z kádě - je přirozené, že se ryba snaží vysmeknout a uniknout. Zdravá ryba vypadá čerstvě a vitálně a její vůně není nepříjemná a vtíravá," vysvětluje Jiří Tic, manažer masa a ryb ve společnosti mezinárodního potravinového řetězce.
Kapr na zelenině
4 porce očištěného kapra
zeleninu (cibuli, papriku, rajčata)
rostlinné máslo
sůl
Porce kapra vložíme do pekáče, osolíme je a poklademe na ně zeleninu nakrájenou na kousky. Přidáme několik plátků rostlinného másla, pekáč zakryjeme a kapra pečeme v předehřáté troubě doměkka (asi 20 minut). Podáváme s vařenými bramborami nebo s chlebem.
Kapr po cikánsku
1 naporcovaného kapra
feferonky
300 g anglické slaniny
asi 1 kg brambor
cibuli
olivový olej
sůl
Porce kapra osolíme, vložíme do vymazaného pekáče, proložíme je nahrubo nakrájenými feferonkami, poklademe na ně slaninu a posypeme je proužky cibule.
Poté kapra poklademe plátky syrových brambor a pečeme v troubě asi 45 minut. Před pečením můžeme rybu také zalít šlehačkou.
Kapří rizoto se zeleninou
půlku kapra
250 g rýže
sůl
pepř
citron
3 rajčata
1 červenou cibuli
4 stroužky česneku
1 svazek mladé cibulky
2 papriky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce kečupu
200 ml bílého vína
1 lžíci pokrájeného čerstvého tymiánu
Rýži propláchneme a necháme v sítu okapat, vykostěného kapra zbaveného kůže nakrájíme na menší kousky, vložíme do mísy, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet.
Rajčata spaříme, zbavíme slupky, rozkrojíme, zbavíme dužniny a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, mladé cibulky na špalíky, papriky na nudličky.
Na polovině oleje krátce orestujeme osolenou rýži, přidáme dužninu z rajčat, bílé víno, kečup, česnek, tymián a vše zalijeme vodou, aby její hladina sahala asi 2 cm nad rýži. Za stálého míchání přivedeme k varu, poté rýži zakryjeme a dáme dusit do vyhřáté trouby.
Na zbytku rozpáleného oleje opečeme kapra, maso vyjmeme a na oleji pak opečeme papriku, přidáme červenou cibuli, plátky rajčat, mladou cibulku, zeleninu krátce orestujeme a poté spolu s masem smícháme s uvařenou rýží.
Kam dál?