Tip na zahrádkářský dárek: Chytrý květináč. Co všechno umí?

 Ostatní 
11. listopadu 2018 16:02 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jeden z větších modelů chytrého květináče se může stát ozdobou vašeho domova Internet
Přemýšlíte, jak udělat radost někomu, kdo miluje pěstování rostlin a třeba už nemůže pracovat na zahradě? Poradíme s nákupem chytrého květináče.

Současné technologie umožňují řadu činností, které se dřív daly dělat výhradně venku, přesunout do domácího prostředí. I v panelákovém bytě tak můžete mít kompostér a další vychytávky. Jednou z dalších možností je chytrý květináč.

Co umí

Jde o docela jednoduchou záležitost, kdy pěstujete několik druhů bylinek či vhodné zeleniny v domácím prostředí. Pěstování neprobíhá v hlíně, ale základem jsou pěstební puky vložené do živného roztoku. Chytrý květináč zajišťuje závlahu a osvětlení. Vy musíte občas doplnit zásobu vody a ve stanovený interval přidat hnojivo. Výsledkem mohou být bylinky, jako je bazalka, koriandr, máta, ale třeba také zelenina. Daří se salátu či malým papričkám či rajčátkům.

Co neumí

Nečekejte zázraky. Květináč neposkytuje velký prostor pro kořeny a umělé osvětlení nikdy nenahradí slunce. Podle zkušeností se ukazuje, že některé druhy jsou spíše pro zábavu. Salát je hodně tenký a nevýrazný. Bazalka vychází docela slušně. Většina květináčů se sice honosí přídomkem smart, ale nezvládají komunikovat s našimi chytrými telefony, takže nemáte přehled o tom, co máte právě udělat, aby vaše sazenice zdárně prosperovaly. Některé modely ale určitý druh komunikace mají.

Kolik to stojí

Bohužel, cena je tím, co brání většímu rozšíření. Chytrý květináč stojí zhruba kolem necelých dvou tisíc u malých modelů, ale ty větší vyjdou na čtyři tisíce a dokonce existují modely, které vycházejí na šest tisíc. Další nemalé peníze utratíte za puky se semínky. Jejich součástí je sice též speciální hnojivo, ale i tak je cena příliš vysoká.

Výzva pro kutily

Chytré květináče mají zajímavý design. Ale pokud by se někdo chtěl pustit do konstrukce vlastního chytrého květináče, asi by to zvládl. A možná, že by pěstební výsledky byly ještě lepší. Propojit malé čerpadélko a osvětlení s jednoduchou elektronikou zase nemůže být takový problém, že? Podělte se v diskusi se svými zkušenostmi s bezúdržbovým pěstováním rostlin. A pokud se vám podaří i doma něco vypěstovat, mohou se hodit rady, jak vypěstované uchovat, které přináší článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum