Jak se zachovat při požáru domácnosti?

 Ostatní 
08. srpna 2018 16:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud se ven nepůjde dostat, musíte za každou cenu zavolat pomoc Shutterstock
Při požáru nejprve zamezte vdechnutí kouře, následně vyhodnoťte nejlepší únikovou cestu a utečte. Zachránit se můžete i přes balkon. Snažte se v zakouřené místnosti najít kus látky k ochraně dýchacích cest. Nejlepší možností je triko s dlouhými rukávy nebo šátek, který si můžete zavázat přes nos a ústa.

Výhoda je v tom, že budete mít volné ruce. Po místnosti se pohybujte při zemi. Nejlépe v podřepu nebo po všech čtyřech. U země bude nejlepší viditelnost a nejmenší hustota kouře, který stoupá vždy směrem ke stropu.

Dostaňte se do bezpečí

Nikdy nerozsvěcujte elektrická světla ani svíčky. Může se totiž stát, že požár souvisí s rozvodem plynu a hrozí riziko výbuchu. Snažte se z místnosti co nerychleji dostat ven. Pokud bydlíte v přízemí a máte možnost bezpečně opustit zakouřenou místnost oknem nebo přes balkon, využijte toho.

Můžete se však dostat do situace, kdy je jediná cesta ven dveřmi. Ty hned neotvírejte. Hřbetem ruky opatrně vyzkoušejte, zda nejsou dveře horké. V případě kovové kliky to zkuste i na ní.

Pokud dveře zahřáté nejsou, opatrně je na zhruba patnáct centimetrů otevřete. Při otevírání stůjte vždy za dveřmi, aby vás chránily. Může se totiž stát, že vyšlehnou plameny nebo po otevření spadne nějaký předmět. Z toho důvodu chvilku vyčkejte, a pokud bude vše v pořádku, opusťte místnost. Tento postup opakujte u každých dveří, které máte na trase z ohroženého prostoru.

Dveře hodně napoví

Pokud jsou dveře horké, s největší pravděpodobností je rozsah požáru ve vedlejší místnosti velký. Dveře v tomto případě nesmíte otvírat. Jedinou možností je zůstat v místnosti. Ucpěte mezeru mezi dveřmi a prahem textilem pomocí peřin nebo oblečení, aby se k vám dostalo co nejméně kouře. Jak se zachovat při evakuaci, jsme psali zde.

Nyní je velmi důležité si přivolat pomoc. Volejte z okna, tlučte do topení i do stěn. Do okna přivřete nějaký kus velké látky nebo prostěradlo, aby hasiči hned věděli, kde jste. To jim velmi pomůže hlavně při požáru v panelovém domě. V místnosti se snažte dostat k oknu. Můžete ho nechat mírně pootevřené a dýchat vzduch. Oknem se k vám také mohou dostat hasiči pomocí výškové techniky a v prostoru před ním bude nejlepší viditelnost.

Informujte hasiče

Pamatujte, že pro nic a pro nikoho se do objektu, který se vám podařilo včas opustit, nevracejte. Informujte přivolané hasiče, kteří záchranu zajistí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod