Léto láká k výletům pod stan či širák. Pořiďte si vhodný spacák

 Ostatní 
25. července 2018 14:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobrá volba spacáku vám zajistí komfort Shutterstock
Pokud se chystáte na výlet pod stan nebo širák, bez spacáku se neobejdete. A je jisté, že kvalitu v terénu opravdu oceníte. Jen dobrý spacák vám totiž zajistí dostatečný komfort. Vybrat ten správný ale není snadné. Pro každého je vhodný jiný typ, záleží, jak a kde budete spacák využívat.

Když se vydáte do specializovaného obchodu, může se vám z obrovského výběru spacáků zatočit hlava. Je až k nevíře, jaké jsou mezi spacáky velké rozdíly. Je zbytečné ovšem investovat majlant do produktu, jehož kvality zrovna vy vůbec nedoceníte. Na druhou stranu šetřit za každou cenu taky není ideální.

Nejlepší je, když se o spacácích dozvíte alespoň pár základních informací a vyberete si takový, který bude vyhovovat přesně vašim požadavkům. Zaměřit se musíte na správnou velikost, materiál i teplotní určení. Zajímat se musíte i o to, jak se o vámi vybraný spací pytel správně starat. Jen tak vám bude sloužit dlouhé roky. O tom, jak opravit poškozený spacák nebo karimatku, jsme psali zde.

Teplotní určení

V prvé řadě si musíte ujasnit teplotní určení spacího pytle. Pokud hodláte vyrážet na výlety pod stan či širák i na podzim nebo v zimě, musíte se poohlédnout po jiné kategorii než v případě, že budete stanovat maximálně v létě za teplých dní. Podle teplotního určení se spacáky dělí do tří kategorií:

  • letní spacáky (300 - 500 g)
  • zimní spacáky (950 - 1 400 g)
  • třísezonní spacáky (550 - 900 g)

Letní spacáky

Pokud víte, že spacák využijete jen v létě, případně v něm budete přespávat pouze v chatě, nemusíte mít žádné extra vysoké nároky na tloušťku výrobního materiálu. Letní spacák bývá obvyle lehký a skladný a je vhodný pro teploty nad +10 °C.

Zimní spacáky

Naopak zimní spacáky vám musejí zajistit teplo i v náročnějších podmínkách, často i v teplotách hluboko pod bodem mrazu. Obecně platí, že čím větší odolnost spacáku proti zimě, tím je vyžadován lepší výrobní materiál. S tím pozvolna stoupá objem spacího pytle, včetně jeho celkové hmotnosti. Vhodné pro teplotní rozsahy -25 °C až 0 °C. Do této kategorie pak spadají i speciální expediční modely.

Třísezónní spacáky

Pokud ještě váháte, zda budete spacák využívat jen v horkých letních dnech nebo i za trochu chladnějšího počasí, bude pro vás ideální produkt z této kategorie, kterou lze jinak nazvat také univerzální. Jde v podstatě o spacák, který poskytne dostatečný komfort na jaře, v létě i na podzim. Tyto typy spacáků jsou velmi žádané a nabízejí velké množství modelů, které se liší materiálem i hmotností. Vhodné jsou pro teploty -10 °C až +25 °C.

Materiál

Výrobní materiál je v podstatě jeden z nejdůležitějších parametrů, který rozhoduje o tom, jakého teplotního zázemí a komfortu se vám dostane. Výrobním materiálem je v tomto případě myšlena samotná výplň. Ta je sice uživateli ukryta pod vnějším obalem, ale má tu nejzásadnější roli. V rámci tohoto dělení narazíte na dvě odlišné složky:

  • syntetika
  • peří

Syntetika

Syntetika nebo-li umělé vlákno je v současnosti velmi často užívaný materiál. Jeho velkou výhodou je hlavně nižší pořizovací cena. Ocení ho také alergici. Uživatelé si pochvalují i nenáročnou údržbu. Navíc syntetika odvede dobrou službu i ve vlhčím prostředí. Na druhou stranu počítejte s tím, že umělé vlákno bude objemnější a zároveň těžší. A i životnost umělého vlákna je oproti peří kratší. Některé modely ztrácí své vlastnosti už po třech až čtyřech letech.

V rámci umělého vlákna si pak můžete zvolit ze dvou variant - buď sáhnete po mikrovláknu nebo kanálkovém dutém vláknu. Mikrovlákna jsou využívána u menších typů spacáků, nejsou tak nadýchaná a mají vynikající izolační vlastnosti. Kanálková dutá vlákna disponují větším objemem, který je kompenzován nadstandardní výhřevností.

Peří

K výrobě péřových spacáků se používá především kachní a husí peří (to má lepší tepelnou izolaci). Tento materiál je oproti umělému vláknu dražší. Má ale vynikající tepelný odpor, izolační vlastnosti, stlačitelnost, nižší hmotnost a dokonalou výhřevnost. Proto se používá především u spacáků určených do nižších teplot. Oproti umělému vláknu mají také péřové spacáky delší životnost. Musíte ale počítat s trochu náročnější údržbou.

Co se týče naplnění péřového spacáku peřím, pohlídejte si hodnotu CUIN. Ta prezentuje plnivost, respektive maximální objem a lepší izolaci. Čím vyšší číslo, tím lepší vlastnosti. Za standard je považován údaj 600 CUIN. Vše nad tuto hodnotu je lepší.

Tvar

Při výběru spacáků se zaměřte i na tvar produktu. Každý typ má něco do sebe.

  • mumiový tvar
  • dekový tvar
  • oválný tvar

Mumiový tvar

Tato úprava kopíruje lidské tělo. V mumiovém spacáku budete dokonale chráněni před profukováním a větráním. Právě minimální tepelné ztráty, které mumiový spacák zaručuje, je oblíbený nejen u lidí, kteří se kempování věnují jen rekreačně, ale uplatnění najde i v extrémních podmínkách.

Dekový tvar

Spacák připomíná přeloženou deku se zipem. Tento model se hodí k letnímu kempování. Jeho velkou výhodou je, že se do něj vejdou i lidé s atypickou postavou. Navíc po rozepnutí může posloužit i jako klasická deka. Co se týká výhřevnosti, žádné velké zázraky nečekejte.

Oválný tvar

Oválný spacák představuje kompromis mezi mumií a dekou. Je o něco volnější než mumie, ale tělo obepíná více než dekový spací pytel. Je to ideální varianta pro ty, kdo nechtějí přijít o drahocenné teplo a zároveň mají rádi určitou volnost během spánku.

Velikost

Než si spacák opravdu koupíte, ověřte si také jeho velikost. Když vsadíte na menší spacák, budete tlačit tělem na izolační vrstvu a ta nebude fungovat správně – neochrání vás před chladem zvenčí. Naopak příliš velký spacák vytvoří uvnitř zbytečný prostor navíc, který budete muset delší dobu zahřívat.

Optimální velikost spacáku by měla být o 15 – 20 centimetrů větší než celková délka těla. I když narazíte na nejrůznější označení v podobě S, M, L, XL apod., vždy se zajímejte o přesný údaj velikosti.

Disponujete-li atypickou postavou, nepodceňujte ani šířku a spací pytel si před koupí raději vyzkoušejte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve