Paddleboard je zábava, která dokáže perfektně tvarovat postavu

 Ostatní 
01. srpna 2018 09:15 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Polohy z jógy prováděné na vratkém paddleboardu jsou výborné pro zpevnění postavy Shutterstock
Paddleboarding můžete znát také jako SUP (Stand Up Paddle), jedná se o pádlování vestoje. V zahraničí již dávno velmi populární sport, v České republice mu přichází na chuť čím dál více lidí.

Vybrat správný paddleboard není obtížné, ale přesto je dobré znát pár základních faktorů, které výběr ulehčí.

Dělení podle konstrukce je na pevná a nafukovací prkna.

Pevná prkna se vyrábějí obvykle z epoxydové konstrukce s polystyrenovým jádrem. Velkou výhodou je tuhost a širší možnost tvarování. Tato konstrukce se používá především u vlnových a závodních plováků. U vlnovek je potřeba tenká hrana, která je schopna se zaříznout do vlny. U závodních speciálů je potřeba velká tuhost a nízká váha. Díky materiálu, který se na výrobu používá (většinou se jedná o carbon), očekávejte i vyšší pořizovací cenu. 

U nafukovacích paddleboardů je největší výhodou velká odolnost a skladnost. Nevýhodou je pak technologické omezení při tvarování a nižší podélná tuhost. Nafukovací plováky musí být v celé ploše stejně tlusté, tím pádem nejde vyrobit nafukovací plovák s tenkou hranou vhodnou na vlnové ježdění.

Dalšími základními parametry je nosnost, délka a šířka.

Při výběru správného paddleboardu je nutné přihlédnout k maximální nosnosti, která se většinou pohybuje v rozmezí 90 až 140 kg. Při výběru nižší nosnosti, než je vaše hmotnost, dochází k ponoření prkna a tím pádem se hůře ovládá.

Důležitým faktorem je také délka desky paddleboardu, která by měla odpovídat stylu vaší jízdy, zkušenostem a využití. Čím delší prkno (od 380 cm výš), tím rychlejší, ale hůře se ovládají. Zato můžete zazářit na SUP závodech. Ideální velikostí jsou střední desky od 270 do 370 cm, které mají mnohostranné využití a jsou určeny pro široké spektrum lidí. Krátké desky se tedy ovládají nejlépe a využívají se hlavně při surfingu.

Rozhodující je také šířka desky. Paddleboardy by měly mít protiskluzový nášlap a také širší plochu, pro lepší stabilitu a bezpečnost. Pokud však jste příznivci adrenalinu, můžete investovat také do úzké desky (do 76 cm), která sice není tolik stabilní (vyžaduje tedy již nějaké zkušenosti), zato je rychlejší.

Nezbytnou součástí paddleboardu je pádlo. Existují paddleboard pádla konstruovaná zvlášť pro sjíždění vln nebo naopak pro stojatou vodu. Kompromisem mezi těmito dvěma typy jsou hojně zastoupená tzv. allaround pádla. Adjustable paddles (délkově nastavitelné pádla) umožňují díky různým systémům přizpůsobení délky potřebám jezdce. Díky zvyšující se oblibě tohoto sportu, zvyšuje se rovněž poptávka po skládacích pádlech, které jsou ideální na cestování.

Při výběru byste si měli rovněž rozmyslet, kde budete s paddleboardem jezdit a jakou jízdu preferujete. Můžete si užít rychlou, zábavnou jízdu nebo také jízdu na vlnách či využít paddleboard ke cvičení jógy. Jízdu na paddleboardu si můžete užít i se svým čtyřnohým miláčkem. A jaké další sporty jsou vhodné i s psími kamarády se dozvíte zde

Rychlý tvar

Je vždycky o něco delší a užší, předek má špičatý, aby měl co nejmenší odpor a má za úkol jezdci umožnit vyvinout maximální rychlost. Je vhodný na delší trasy a pro lidi, kteří chtějí ochutnat rychlost tohoto sportu.

Univerzální tvar

Určen do všelijakých podmínek. Je vždy o něco kratší a širší než rychlý paddleboard, k největším přednostem patří hravost a zábavnost. Tento tvar je vhodný absolutně pro každého.

Vlnový tvar

Je většinou nejmenší a jeho výtlak nepřesahuje 170l. Zádě je mírně širší a disponuje třemi flosnami (ploutvemi). Díky tomu krásně zatáčí a snadněji se s ním chytají vlny. Vhodný pro jezdce, kteří již mají nějaké zkušenosti, ale i pro ty, kteří se chtějí učit novým věcem.

Jóga tvar

Neboli paddleboard na cvičení. Patří k těm s největším výtlakem a je širší než jakékoliv jiné paddleboardy. Důvod je prostý, na tomto paddleboardu se spíše cvičí, než jezdí. Nemá středový úchop k nošení a jeho váha by se měla pohybovat pod 9 kg. Vhodný pro ty, kteří chtějí na paddleboardu třeba posilovat s vlastní vahou těla a zdokonalovat si tak svojí rovnováhu nebo kondici. V 99% si jej kupují ženy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve