Správně vybraná přilba vám bude slušet

 Ostatní 
04. srpna 2018 08:21 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Kvalitní přilba je pohodlná a nepřekáží Pixabay
Kvalitní helma je zásadní a její nákup byste neměli podceňovat. Patří na hlavu každého cyklisty, ačkoliv od 18 let není povinná. Moderní přilby vám však mohou nejen zachránit život, ale jsou také pohodlné a skvěle vypadají.

Stále více cyklistů používá přilbu, přestože nemusí. Statistiky totiž jasně dokazují, že kvalitní helma může zachránit život. Jak ale vybrat tu pravou? 

Základní typy

Základní a nejrozšířenější kategorií jsou přilby silniční. Jsou určeny nejen pro cyklisty jezdící na silničních, ale také krosových kolech. Většinou jsou velmi lehké a dobře odvětrané. Pro použití v terénu i na silnici se hodí také MTB přilby, které mají robustnější konstrukci a štítek proti slunci. Také u těchto helem je snaha o co nejlepší odvětrání a co nejlepší poměr hmotnosti a odolnosti. 

Mladistvější a speciální helmy

BMX helmy vynikají specifickým designem. Bohužel kvůli vzhledu je někdy potlačeno odvětrání. BMX helmy jsou kromě cyklistiky použitelné i na bruslení nebo skateboarding. Na trhu jsou v nabídce také integrální helmy na sjezd a freeride, které se vizuálně podobají helmám na motorku a poskytují maximum ochrany při sjezdech v náročném terénu. Konstrukce je uzpůsobena pro co nejvyšší bezpečnost.

Helma je hodně robustní, ochraňuje i čelist jezdce a hlavu z boku a v týlu. Většinou jí však není možné hlavu dobře odvětrat a také víc váží. Sportovci také vyhledávají aerodynamické helmy s protáhlou zadní částí. Používají se například na časovky nebo triatlon. 

Co je u helmy důležité

Kvalitní přilba musí být vyrobena in-mold technologií, kdy je do vrchní polykarbonátové vrstvy vstříknuta EPS pěna. Při pádu by měla vnitřní pěna prasknout. Důležitým požadavkem je i dobré odvětrání. Špatně odvětraná přilba může při jízdě za letních dnů vést k přehřátí. Vyplatí se také koupit lehčí helmu. Nízká váha ale nesmí být na úkor bezpečnosti. Kvalitní lehké helmy mají proto konstrukci vyztuženou třeba kevlarem nebo karbonem.  

Správná velikost 

Při zkoušení by vám helma měla dobře sedět na hlavě bez toho, aby kdekoliv tlačila, nebo byla volná. Cyklistické helmy jsou na rozdíl od lyžařských vybaveny kolečkem, popř. jiným mechanismem na regulaci velikosti. U některých helem, zejména dětských, se velikost nereguluje kolečkem, ale pomocí elastických pásků, které se samy roztáhnou do potřebné pozice. Aby helma správně plnila svou ochrannou funkci, musí být na hlavě umístěna ve správné – tedy přibližně vodorovné pozici. Přední část by měla zasahovat asi doprostřed čela. Při nošení musí být zapnutý podbradní řemínek, za který by měly jít zastrčit maximálně dva prsty. Helma se samozřejmě nesmí na hlavě hýbat. Pro děti jsou přilby na kolo povinné, ale všeobecně se doporučují všem cyklistům. Jak správně vybrat pro děti kolo jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47