Se správnou láhví vás bude pití bavit i na kole

 Ostatní 
31. července 2018 09:44 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Najděte si pro sebe tu pravou Shutterstock
Pitný režim je důležitý úplně pro všechny, ale pro sportovce to platí dvojnásob. Nejsnazší způsob, jak pitný režim nezanedbávat, je mít tekutiny neustále při sobě. S moderní pěknou láhví to nebude problém. Poradíme vám, jak si vybrat tu správnou nejen na kolo.

Dodržování pitného režimu může být zábava. Když si dobře vyberete láhev, která vám a vašim potřebám bude vyhovovat nejlépe, ze které budete mít radost, budete se na každý další doušek těšit. Nebudete muset kupovat stále nové plastové láhve s pitím, u kterého si nejste jistí nezávadností. Připravit si tak můžete výrazně zdravější a chutnější nápoj přesně vám na míru. Takto prospějete nejen sobě, ale také životnímu prostředí. Sehnat se dají různé typy. Cyklistické láhve se vyrábějí v objemech 0,3 až 1 litr. Vhodný objem si vyberte podle toho, na jak dlouhé vyjížďky jezdíte, popřípadě v jakém počasí. 

Plastové nádoby

Nejčastěji se láhve na vodu vyrábí z plastu, kovu nebo skla. Plast patří mezi nejlehčí materiály, málokdy se rozbije a jde stisknout, takže se zvýší průtok tekutiny ventilem, což se při sportu hodí. U plastových láhví je potřeba pohlídat jejich nezávadnost. Z láhve se nesmí do nápoje uvolňovat žádné škodlivé látky nebo látky, které ovlivňují chuť nápoje.

Proto se při výběru přesvědčte, že je láhev vyrobena ze zdravotně nezávadných materiálů. To výrobci řeší jak výběrem materiálu, tak nanášením speciálních vrstev na vnitřní stěny láhve. Ty zabraňují nejen uvolňování chuťově nežádoucích látek ze samotné láhve, ale jsou odolné i vůči agresivním nápojům a chrání láhev před vznikem zápachu, skvrn či plísně. 

Skleněné a kovové nádoby

U skleněných láhví se nemusíte bát závadných látek, kromě toho nepřejímají pachy a zachovávají původní chuť nápojů. Jsou ekologické a nehrozí u nich ani plísně. Navíc je můžete umývat v myčce. Dalším oblíbeným materiálem pro výrobu láhví je hliník. Je lehký, má dobré mechanické vlastnosti a skvěle se s ním pracuje. Kovová láhev mívá

Zdravé láhve a termoláhve

Pokud chcete láhev plastovou a současně si chcete být absolutně jistí její nezávadností, vsaďte na tzv. „zdravou láhev“. Je vyrobena z polypropylenu speciálně vyvinutého pro lékařské a farmaceutické účely. Tento materiál se využívá např. při nitrotělních aplikacích u pacientů, na jednotkách intenzivní péče a všude tam, kde jsou kladeny nejvyšší nároky na ochranu a bezpečnost lidského zdraví. Je bez plísní, zápachu, ftalátů, změkčovadel a BPA. Nepojímá pachy, netvoří se v ní plísně, je vhodná pro všechny typy nápojů bez omezení. Je dokonce určena pro nápoje až do 100°C.

Také je plně recyklovatelná a při její výrobě nejsou používány látky zatěžující životní prostředí. Doplnit ji můžete také o termoobal, který udrží nápoj teplý či studený a chrání povrch láhve. Zvláštní kategorií jsou termoláhve, které dlouho udrží teplotu tekutiny. V létě tak můžete mít stále k dispozici chladný nápoj, v zimě zase horký.  

Ventil musí dobře těsnit i propouštět

Velký rozdíl je u jednotlivých modelů i v provedení ventilu. Pro cyklistické láhve je nezbytné, aby bylo možno pít za použití jedné ruky a ventil uvolnit stisknutím zubů. V ideálním případě musí ventil nejen dokonale těsnit v uzavřeném stavu, ale také být schopen po otevření propustit v krátkém čase dostatečné množství tekutiny, aby bylo možno za jízdy minimalizovat čas potřebný k pití. Některé ventily neprotékají ani otevřené, dokud láhev nezmáčknete. 

Nezapomeňte, že čím větší je otvor po otevření ventilu, tím snazší je čištění láhve. Pokud nechcete mít v láhvi plísně, je třeba ji po každém použití důkladně vypláchnout ideálně horkou vodou, otočit vzhůru nohama a nechat vyschnout. Do dalšího použití je vhodné skladovat ji bez víčka, aby v láhvi nevznikalo tradiční plísňotvorné klima. 

Pitný vak

Batůžky s pitnými vaky a hadičkou vedoucí téměř až do úst jsou typické pro cyklisty pohodáře, kteří mají rádi pobyt v přírodě, rádi s sebou vezmou i něco víc, než se vleze do kapes u dresu, a nemusí nutně s každým závodit. Proto jim batoh na zádech vůbec nevadí. Využití rezervoáru je variabilní a většinou zcela nezáleží na konkrétním batohu. Vodní vak v kombinaci s batohem pojme více tekutin než tradiční láhve, ale nevýhodou zůstává, že s sebou musíte něco vézt na zádech. V horkých dnech to znamená větší pocení, což může být při delší jízdě nepříjemné. Na druhou stranu se vám nestane, že budete pít vodu v kombinaci s blátem a tekutiny si také déle udrží původní teplotu. Do batohu se vám kromě pití vejde i nářadí, o kterém jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve