Vyrobte si léčivou mast z jitrocele. Postačí vám k tomu obyčejné sádlo

 Ostatní 
07. září 2018 13:23 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Mast z jitrocele se vám bude hodit na ošetřování ran  Depositphotos
Je účinný proti kašli, astmatu a napomáhá odhlenění. Čistí špatnou krev a bývá ideálním pomocníkem na hůře se hojící rány. Jitrocel je zkrátka základem každé bylinkové lékárničky. Nejčastěji jej užíváme ve formě sirupu nebo čaje, své čestné místo by však měla mít v každé domácnosti i jitrocelová mast. Její výroba je snadná.

Jitrocelová mast léčí nejrůznější neduhy. Používá se na kožní infekce, vyrážky, popáleniny i řezné rány. Pokožku skvěle regeneruje. Je vhodná také na povrchové záněty žil, proleženiny, masírování při bolestech nebo zanícenou aknózní pleť. Umí vyhlazovat jizvy, urychluje vstřebávání modřin nebo otoků. Jitrocelovou mast oceníte i v případě, kdy pravidelně přicházíte do styku s chemickými látkami nebo nářadím.

Kde jej sbírat

Jitrocel se dá sbírat od května do září včetně, a to na loukách, polích, pastvinách i v zahradách. Roste prakticky všude. Lepší je vyhnout se okrajům cest nebo místům, která rádi navštěvují pejskaři. Ideální lokalita je co nejdál od silnice. Sbírají se listy. Pokud je chcete využít na čaj, rozložte je ihned na síto a sušte ve stínu na vzdušném místě. Maximální doporučovaná teplota je 40 °C. Pro výrobu masti ale využijete i čerstvé lístky – jak jitrocele kopinatého, tak jitrocele většího.

Výroba jitrocelové masti

Nasbírané lístky jitrocele omyjte a nechte oschnout. V hrnci nechejte pomalu rozpustit domácí sádlo, využít ale můžete i kokosový olej nebo bambucké máslo. Mezitím si pokrájejte nebo natrhejte na malé kousky dvě až tři velké hrsti bylinky. Jakmile přijde tuk k varu, ponořte do něj jitrocel, promíchejte a na nejmenší plamen nechte probublávat asi deset minut. Macerujte v temnu a chladu do druhého dne. Poté znovu zahřejte, přeceďte a rozlijte do připravených menších skleniček. Mast uchovávejte v chladu, vydržet by měla jeden rok.

Zahustí včelí vosk

Receptů na jitrocelovou mast existuje hned několik. Někdo doporučuje macerovat lístky v tuku pro lepší účinek dokonce celý týden. Pro pevnější konzistenci lze do směsi přidat také trochu včelího vosku, pro příjemnější vůni pár kapek levandulového oleje. Není to ovšem nutné.

Použít lze také olej

Pokud dáváte před tuhým tukem přednost slunečnicovému nebo olivovému oleji, i to je možnost. V tom případě se ale bez včelího vosku neobejdete. Postup je rovněž snadný: čerstvými nebo sušenými lístky zaplňte sklenici (čerstvými téměř plnou, sušenými z poloviny) a zalijte olejem. Tři týdny nechejte macerovat za oknem. Občas protřepte. Po této době slijte a přidejte nad parou rozpuštěný včelí vosk. Doporučuje se přibližně třetina množství jitrocelového oleje. Za stálého míchání nechejte vychladnout a nakonec přimíchejte lžíci glycerinu a 15 kapek tea tree oleje. Promíchejte a můžete plnit do kelímků. Jak si vyrobit jitrocelový sirup, který oceníte při kašli a nachlazení, zjistíte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008