Přírodně barvená vejce v cibulových slupkách. Snadná metoda velikonočního zdobení, která nic nestojí

 Ostatní 
20. března 2021 09:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přírodně barvená a zdobená vejce mají u nás dlouhou tradici Depositphotos
Pokud nemáte kouzelné slepičky snášející barevná vajíčka, budete si muset i letos poradit sami. Největší tradici má u nás barvení s použitím cibulových slupek. Jestli však výsledek nebývá tak dokonalý, jak si představujete, podívejte se na naše tipy sesbírané od zkušených kuchařek.

My vám navíc poradíme postup pro dosažení ještě sytějšího odstínu, nebo jak na každé vajíčko napsat jméno jiného koledníka.

Proč použít cibulové slupky

Tento způsob barvení znaly již naše prababičky. Ty si všimly, že se jim nejvíce zabarví voda od vaření cibule ve slupce. A tak si je začaly střádat na jaro. A pak už byla jen krátká cesta k dekorování pomocí různých lístků a květin. Ve slupkách obarvená vajíčka získají krásný sytý odstín, nepouští barvu a každé je úžasný originál.

Co budete potřebovat

Všechny potřeby k barvení vajíček v cibulových slupkách máte jistě doma. Pokud jste zapomněli v posledních týdnech bokem odkládat slupky z cibulí, můžete si snadno pomoci. V každém supermarketu v bedýnce s cibulí najdete hotový poklad. Do sáčku si odeberte hrst slupek, u pokladny to jistě pochopí. Pro sytější odstín si přiberte i pár slupek z červených cibulí, nebo si je rovnou kupte, jsou totiž jemnější než kuchyňské žluté, a proto i vhodnější do salátů.

Dále si k barvení mimo vajec připravte:

  • větší hrnec
  • vodu, ocet, sůl
  • sáček černého čaje
  • sádlo na leštění vajec

Vajíčka musíte odmastit

Budete-li mít vajíčka bílá, bude výsledek samozřejmě o něco lepší, ale nevadí ani vajíčka hnědá. Každopádně je nejprve dobře umyjte a odmastěte pomocí octa. Tím se také odstraní razítko z kupovaných vajec. Slupky v hrnci zalijte vodou v takovém množství, aby byla vajíčka při vaření ponořená. Do vody přidejte lžíci soli, která pomůže zabránit praskání vajec. Slupky povařte samostatně asi 10 minut, aby pustily barvivo. Pokud máte málo slupek, nebo chcete výraznější odstín, přidejte do vody sáček černého čaje.

Otisky z lístků

Venku si natrhejte různé malé lístky, bylinky a trávy, čím roztodivnější tvar budou mít, tím zajímavější budete mít vzor. Klasikou jsou například řebříčky. Přiložte je na vajíčka a upevněte pomocí silonové punčochy, síťky z kupované cibule či brambor nebo gázy. Zafixujte gumičkou nebo provázkem. Vejce vařte jako klasická vejce natvrdo, samozřejmě podle předchozího návodu v cibulových slupkách. Pro sytější odstín můžete po 10 minutách vypnout sporák a vejce ještě chvíli ve vodě nechat, ale ne déle než 10 minut, vejce už by nebyla k jídlu. Vejce naleštěte až po jejich úplném vychladnutí. Pomoci si můžete jejich ponořením do studené vody.

Jak na vejce psát a kreslit

Chcete-li vyrobit vajíčka přímo pro konkrétní koledníky s jejich jmény nebo různými obrázky, postupujte následovně. Vajíčka pouze uvařte ve vodě s cibulovými slupkami dle předchozího návodu. Nápis nebo obrázek na nich pak jednoduše vytvoříte párátkem, které si budete namáčet v octu nebo citronové šťávě. Vyzkoušejte si to na jednom cvičném vajíčku, a pak už vám to jistě půjde skvěle. Čtěte také: Velikonoce vybízejí k vytvoření hezkých a neobvyklých dekorací do bytu i na zahradu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve