Vybíráme mobil pod stromeček

 Ostatní 
19. listopadu 2018 13:34 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nový dobře vybraný telefon pod stromečkem potěší Shutterstock
Vánoce se blíží a mobilní telefon potěší mnohé. Odborné detaily přenechme odborným webům. Na co se má zaměřit běžný uživatel, když vybírá model? Poradíme.

Na trhu je nepřeberné množství různých mobilních telefonů. Co výrobce, to určité výhody, ale třeba i nedostatky. Co jsou opravdu ty nejdůležitější vlastnosti, které ovlivní, zda budeme spokojeni? Existuje pár doporučení, které při výběru velmi pomohou.

Displej

Z hlediska rozlišení máme na výběr buď HD či HD+ u levnějších modelů nebo FHD či FHD+ u dražších. Existují i vyšší rozlišení, ale to přenechme fajnšmekrům. Důležité je, aby byl displej v každém případě buď typu IPS nebo AMOLED. Jen tyto displeje poskytují pěkný obraz a mají šanci na slušnou viditelnost na slunci.

Další věc, která by vás jako uživatele měla zajímat, je typ skla. Je určitě dobře, pokud má mobil sklo odolné proti poškrábání. Jestliže chybí, doporučujeme si zakoupit také ochranné sklo či fólii.

Velkou výhodou je, má-li sklo oleofobní vrstvu, na které nezůstávají otisky prstů a lépe po ní prst klouže. Tipy na dárky, které potěší a ušetří životní prostředí, najdete zde.

Paměť

Dnešní minimum jsou 3 GB paměti RAM a 32 GB úložiště. Cokoliv pod tuto hranici nelze doporučit ke koupi. Úložiště se dá obvykle rozšířit pomocí paměťových karet. Zajímejte se o to, zda je konkrétní model podporuje. Bude-li už v základu paměti více, tím lépe.

Bezpečnost

Čtečka otisku prstu se stává standardem. Vzhledem k tomu, že jde o důležité zabezpečení, které brání neoprávněnému přístupu do vašeho telefonu, doporučujeme, abyste na ní při koupi trvali. Některé modely mají i rozpoznání podle obličeje. To je také velmi dobrá a užitečná funkce.

Kapacita baterie

Kapacita baterie se udává v mAh. Dnešní standard je asi 3000 mAh. Vzhledem k náročnosti telefonů ale s touto kapacitou vystačíte na den běžného používání. Potřebujete-li telefon s větší výdrží, hledejte vyšší kapacitu.

NFC

Zatímco všechny modely mají připojení k internetu jak pomocí mobilních sítí, tak i pomocí wifi, umožňují navigační funkce a mají i bluetooth, NFC mají jen některé. Hlavním využitím je dnes platba mobilem, kdy svou platební kartu nahrajete do mobilu a používáte jen mobil. Jestliže máte současně na mobilu čtečku otisků je platba zcela zabezpečena právě vaším otiskem. Před koupí se tedy rozmyslete, zda chcete tuto funkci využívat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve