Pozor na letní požáry! Jak jim předcházet a co dělat při jejich vzniku?

 Ostatní 
14. července 2017 10:28 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Prázdninové měsíce jsou dobou, kdy hasiči likvidují nejvíce požárů za celý rok.  Shutterstock
Léto obecně, a to letošní obzvlášť, patří k obdobím, kdy hasiči vyjíždějí k požárům nejvíce. 

Nejčastěji k požáru dochází v domácnostech a v přírodě především v letním období. Jedná se o požáry vzniklé zejména lidskou nedbalostí, porušováním požárně bezpečnostních předpisů, nesprávnou manipulací s otevřeným ohněm, ale také požáry způsobené dětmi.

Jak se chovat při rozdělávání ohně v přírodě?

  • Oheň můžete rozdělávat jen na vyhrazených místech!
  • Nikdy nerozdělávejte oheň pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkosti křovin, ve vysoké trávě, poblíž zemědělských plodin a stohů.
  • Při teplém a suchém počasí je lepší v lese, jinde v přírodě nebo na volném prostranství oheň vůbec nerozdělávat.
  • Pokud si chcete rozdělat ohýnek, musí být dostatečně vzdálen od všech hořlavých materiálů, musí být minimálně 50 metrů od lesa a 100 metrů od stohu. Místo kolem pálení musí být zbaveno suché trávy.
  • Oheň nesmíte nikdy nechat bez dozoru. Zafouká vítr a snadno rozfouká uhlíky po okolí. 
  • Od ohně odcházejte až po jeho důkladném uhašení. Místo uduste hlínou.
  • V lese se nekouří!
  • V přírodě nepoužívejte zdroje otevřeného ohně (sirky, cigareta, zapalovač, vařič).
  • Zakázáno je samozřejmě i odhazování hořících nebo doutnajících předmětů. Věčný problém, který způsobuje vznícení odpadkových košů ve městech.
  • Pokud rozděláte oheň na zakázaném místě, může vám být udělena pokuta až do výše 15 000 Kč, pokud dojde k požáru a nejedná se o trestný čin (nevznikne škoda vyššího rozsahu), sankce se může vyšplhat až do výše 25 000 Kč.

7 tipů, co dělat když vznikne požár

Nepodléhejte panice ani hysterii

Říká se to velmi jednoduše, ale při vzniku požáru je nejdůležitější udržet chladnou hlavu a zachovat klid. Nepodléhejte panice ani hysterii, protože to může mít fatální následky. Pravděpodobně se vám zvýší hladina adrenalinu, který způsobí, že tělo dokáže podat extrémní výkon. Adrenalin (epinefrin) je totiž základním hormonem stresové reakce, takže si mozek řekne o „útok nebo útěk“.

Vyhodnoťte rozsah požáru

Snažte se v rychlosti vyhodnotit rozsah vzniklého požáru. Jedná-li se o malý požár a myslíte-li si, že ho zvládnete uhasit vlastními silami, zkuste to, ale v žádném případě se nepřeceňujte! Nedělejte nic ukvapeně. Nemusí se vám to vyplatit.

Zabraňte rozšíření požáru

Pokud si myslíte, že oheň uhasit nelze, můžete se alespoň pokusit zabránit jeho dalšímu rozšíření. Opět platí pravidlo extrémní opatrnosti a nepřeceňování svých sil. Pokuste se zachránit ostatní. Nezapomeňte také na ostatní osoby nebo zvířata, která mohou být též v ohrožení života. Pokud to situace dovoluje, tzn. nejste-li v takovém ohrožení, že se musíte ihned a bezodkladně evakuovat, pokuste se o záchranu ostatních. Chovejte se zodpovědně.

Volejte záchranáře

V tuto chvíli jste provedli akutní věci, díky kterým můžete zachránit životy a zároveň předejít zhoršení celé situace. Uvědomte si také, že všechno může být úplně jinak a vy na tyto kroky nebudete mít čas ani prostor. V takovém případě volejte záchranáře okamžitě při prvním zjištění vzniku požáru. Tzn., že celý proces můžete obrátit: nejdříve zavoláte záchranáře a pak teprve se budete pokoušet o zabránění šíření ohně a záchranu životů. Záchranáři vám po telefonu také poradí.

Pokud si nevzpomenete na číslo hasičů, které je mimochodem 150, můžete volat také na číslo 112, což je jednotné evropské číslo tísňového volání. Pokud zavoláte záchranku 155, státní policii 158 nebo městskou policii 156, nic se neděje, protože informace si mezi sebou ihned předají.

Opusťte místo požáru

Je čas co nejrychleji opustit místo, kde vznikl požár. Dávejte při tom velký pozor, abyste se nenadechli kouře nebo jiných zplodin z ohně. Stačí několik nadechnutí a jste bez vědomí!

Připravte místo hasičům

Jakmile se dostanete z objektu ven a budete vědět, že jsou na cestě záchranné složky, bude-li to možné, pokuste se jim uvolnit příjezdovou komunikaci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod