Chcete zkrášlit svůj domov růží z Jericha? Na toto si určitě dejte pozor

 Ostatní 
25. října 2018 17:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Růže z Jericha lidstvo fascinuje od nepaměti Internet
Pokud hledáte zajímavou rostlinu do svého bytu, můžete zkusit růži z Jericha. Lidé si tuto rostlinku sice nejčastějí spojují s Vánocemi, ale potěšit se z ní můžete kdykoliv. A to doslova znovu a znovu.

Růže z Jericha neboli choulivka jerišská (Anastatica hierochuntica) pochází původem z písčitých pouští od Sýrie přes Palestinu a Izrael až po Egypt. Během svého cyklu vykvete, vytvoří semena v tobolkách, zaschne a stočí se do klubíčka. Vítr ji pak kutálí pouští, dokud nepřijde déšť. Díky vláze se rostlina opět rozvine a jakoby zázrakem znovu zazelená.

Je pravdou, že sehnat pravou růži z Jericha není moc snadné, obvykle je k dostání jistý druh vranečku (Selaginella lepidophylla), který pochází ze suchých oblastí Texasu a Mexika. Vypadá podobně jako růže z Jericha a hlavně má i podobné vlastnosti. Ať už tedy získáte pravou růži z Jericha či vraneček z Mexika, zásady pěstování jsou shodné.

Růže z Jericha není růže

Říká se, že růže z Jericha přináší štěstí. V hrobkách faraonů byly nalezeny tyto „funkční rostliny“, které přežily ve své suché fázi přes 4 000 let. Růže z Jericha je známá i pod jménem Ruce panny Marie. Legenda říká, že tuto rostlinu věnovala Marie jako poděkování při útěku do Egypta. Říká se také, že růže z Jericha má léčivé účinky.

Ve starých šlechtických rodinách se růže z Jericha dědily z pokolení na pokolení. Jejich velikou oblibu dokazuje i fakt, že se tato "zázračná" rostlina vyskytuje i v mnoha rodových erbech. Každopádně o růži ve skutečnosti nejde. Vraneček je totiž nekvetoucí druh kapradiny.

Kořeny špatně regenerují

Růže z Jericha vytváří za vlhka talířovitou růžici listů, pokud přijde období sucha, stočí se do klubíčka, aby chránila růstový vrchol před sluncem a vyschnutím. Jakmile zaprší, půda je opět vlhká, růžice se rozloží. Rostlina se takto chová živá i "mrtvá", tedy již navždy suchá rostlina, hygroskopické vlastnosti má totiž stále. Od rostlin, které se prodávají jako květinová dekorace, nelze očekávat, že pokud je zasadíte do zeminy, porostou dále, jakoby nic. Obvykle nemají kořeny, které u kapradin hůře regenerují, nebo jsou již navěky opravdu zaschlé a zůstala jim pouze schopnost hygroskopie - tedy při namočení suché listy rozloží a po vyschnutí je opět stočí do klubíčka, a to do nekonečna.

Jak růži z Jericha oživit

Vraneček je k dostání v suchém stavu. Po vybalení rostlinku umístěte na misku s vodou, aby spodní část byla ve vodě ponořena, srdíčko nikoliv. K rozvinutí listů pak dojde během několika hodin. Rozloženou růžici ponechte v misce několik dní, v případě potřeby doplňte trochu vody. Poté je lépe vraneček z vody vyjmout a opět usušit. Bude-li ve vodě delší dobu, může začít plesnivět.

S vodou buďte opravdu opatrní. Pěstitelé často chybují, když v ní nechají rostlinu téměř plavat. Jenže pak jim obvykle jejich zázračná rostlinka začne odehnívat. Nejlepší je, když necháte rostlinu nasát vodu a jakmile se rozvine, přebytečnou vodu odlijte a ponechte jen trochu vody na dně. Je lépe vodu častěji doplňovat a případně i rostlinu zamlžit.

Zpozorujete-li, že začíná usychat, vodu doplňte. Růži z Jericha napadenou plísní okamžitě z vody vyndejte, nechte uschnout a poté ji můžete nechat opět rozvinout. Počítejte však s tím, že nikdy nebude smaragdově zelená, jako je na obrázcích, neboť v domácím prostředí nikdy nenasimulujete takové podmínky, jaké má rostlina ve svém přirozeném prostředí. O další zajímavé rostlině, která dokáže kvést podle vašeho přání, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008