Jak na skladování brambor, aby vydržely až do jara? Máme pro vás několik dobrých rad
Protože i tak zdánlivě jednoduchá věc, jako je skladování brambor, může být tak trošku věda.
Brambory se nesnáší s jablky
Často se stává, že lidé skladují brambory společně s jablky. To ovšem škodí oběma. Jablka totiž produkují etylen, který urychluje klíčení brambor. Ty zase „propůjčují“ jablkům svoji chuť.
S odrůdou brambor na uskladnění si moc lámat hlavu nemusíte, zemědělci pěstují na uskladnění jen několik málo druhů a často se nabídka omezí jen na „žluté“ a „červené“. Má-li jich prodejce více, kupte si na zkoušku od každého na ochutnání a vraťte se pro své favority. Ceny bývají daleko výhodnější než v maloobchodě, dostat se můžete i na polovinu, což je slušná úspora.
Brambory jsou jako medvěd, chtějí spát
Než brambory definitivně uložíte na zimu, ujistěte se, že jsou dokonale suché a naprosto bez kazů. Ty, byť jen naseknuté či jinak viditelně poškozené, co nejdříve spotřebujte, mohly by začít hnít či plesnivět a nakazit ostatní brambory. Nikdy neskladujte brambory v pytli, ve kterém jste je koupili. Osvědčilo se ukládání do dřevěných bedýnek nebo plastových přepravek. Někdo je vystele novinami, aby hlína z brambor zbytečně nešpinila podlahu, a to je chyba.
Brambory jsou živé organismy a potřebují „dýchat“. Bedýnky proto položte například na paletu nebo na další bedýnky obrácené dnem vzhůru. Ideální je, pokud má skladovací místnost větrání. Jinak je nutné pravidelně a řádně větrat kvůli vlhkosti, která se z brambor vypařuje.
Brambory nemají rády světlo
Skladované brambory potřebují neustálou tmu, proto zatemněte okno. Na tento fakt často doplatí ti, kteří brambory skladují v garáži, jestliže v ní i pracují při otevřených vratech. V tom případě brambory musíte zakrýt tmavou prodyšnou plachtou. Světlo totiž v bramborách rychle aktivuje klíčící procesy.
Zajistit bramborám vhodnou teplotu není snadné. Ideální teplotní rozmezí je 4 - 6 stupňů Celsia. Často bývá skladovací teplota o něco vyšší, kolem 10 stupňů Celsia. To není takový problém. Do konce roku, možná do ledna, budou brambory ve skvělé kondici, ale čím vyšší je teplota nad 6 stupňů Celsia, tím rychleji brambory poté začnou klíčit.
Přemrzlé brambory už nezachráníte
Naopak mnohem horší je teplota nižší než 4 stupně Celsia. Brambory začnou sládnout. Dojde-li k takovému poklesu krátkodobě, přeneste brambory domů. Do týdne by se jim mohla vrátit chuť. Pokud ano, brambory již nemůžete znovu skladovat a co nejdříve je spotřebujte.
Pokud jim sladká chuť zůstane, na vyhození sice nebudou, ale využijete je maximálně do sladkých jídel. Slupky z brambor nevyhazujte, poslouží vašemu zdraví i kráse, jak jsme psali zde. No a stane-li se, že brambory přemrznou, už je nezachrání ani svěcená voda.
Tip
Prověřenou metodou brzdící klíčivé procesy je skladování brambor nad vrstvou dřevěného uhlí. Mezera by měla být asi 10 cm. Uhlí můžete rozložit na rošt.
A zajímavost na závěr. Máte-li zahradu, můžete si udělat krecht, což je zjednodušeně řečeno jáma na skladování brambor a zeleniny, jakou za dob našich předků mělo snad každé stavení.