Schovejte si houby na celou sezonu. Tipy, jak je upravit a skladovat

 Ostatní 
13. listopadu 2018 09:38 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Houby rozhodně nevyhazujte, nechte si je na zimu Depositphotos
Ačkoli se podzim přehoupl do své druhé poloviny, houbaři mají stále žně. V lesích až do prvních mrazíků můžete narazit například na lakovky nebo lišky, které nebývají hojně vyhledávané, ale stojí za to je ochutnat.

A protože prozatím každá návštěva lesa se rovná úspěchu, nabízí se otázka, kam s houbami, aby se nezkazily a vydržely ideálně až do další sezony. Máme pro vás proto pár tipů, jak houby nejlépe upravit a skladovat, aby sloužily co nejdéle.

Houbová pasta

Jedním z mála tradičních receptů, jak lesní úlovky zpracovávat, je výroba pasty. A jak na ni? Houby pokrájejte na malé kousky a poduste je v malém množství vody. Poté je rozmixujte, nařeďte vodou a prudce povařte, dochutit je můžete kmínem, solí a pepřem.

Výsledek by měl připomínat hustý sirup, který za horka nalijte do důkladně očištěných skleniček, které po uzavření otočíte dnem vzhůru. Tato pasta vám vydrží skutečně do další sezony a je výbornou přísadou do omáček nebo polévek.

Lišky se mrazu nebojí

Pokud se vám podařilo nasbírat hodně lišek, neváhejte si je zamrazit. Než je však do mrazáku strčíte, měli byste je krátce podusit, abyste z nich nakonec neměli jen bláto. A dokonce je nemusíte ani kořenit. Do mrazáku je pak můžete schovat v sáčcích nebo plastových krabičkách.

Poduste je ve vlastní šťávě

Houby pokrájejte a pak orestujete tak, aby pustily vlastní šťávu. Poté hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni je duste asi 20 minut, občas je nezapomeňte promíchat. Poté s nimi naplňte skleničky a zalijte vydušenou šťávou. Poté skleničky uzavřete a sterilujte je 50 minut.

Tip

Velikost skleniček volte takovou, abyste je po otevření spotřebovali vždy celé. V opačném případě by se houby mohly rychle zkazit.

Dalšími osvědčenými způsoby, jak houby skladovat, je jejich naložení do soli, do tuku nebo dokonce do kvasu. Více se o těchto vychytávkách dočtete v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008