Jak vyčistit šperky? Pomohou i věci, které máte běžně doma

 Ostatní 
26. ledna 2019 06:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pusťte se do čištění doma Depositphotos
Chystáte se na ples, ale dlouho nenošený zlatý šperk téměř přišel o svou krásu? Pro obnovení lesku cenných prstenů, náramků, náhrdelníků a dalších zlatých šperků, budete potřebovat jen pár pomůcek a přísad z domácnosti.

Obnovit lesk vašich cenných šperků pomůže prostředek, který má v kuchyni každá hospodyňka. Tekutý saponát na nádobí. Smíchejte několik kapek v misce s teplou vodou. Ideální je použít minerálku nebo sodovku bez obsahu sodíku pro snadnější odstranění nahromaděné nečistoty na šperku. Použít však lze i obyčejnou kohoutkovou vodu. Vyvarujte se však horké nebo vařící vody, především v případě, když mají prsteny křehké cenné kameny. Při prudké změně teploty by totiž mohly popraskat.

Jemné štětiny

Zhruba po čtvrt hodině šperky vyndejte z vody a vydrhněte je kartáčkem na zuby s měkkými štětinami. Použijte velmi jemný kartáček, tvrdé štětiny mohou poškrábat povrch šperku. V obchodě seženete i speciální kartáček na čištění šperků. Po důkladné práci s kartáčkem je umyjte v teplé vodě a nechte usušit.

Pomůže i amoniak

Proměnit znovu šperky v zářící zlato pomůže i amoniak. Po tomto prostředku však sáhněte pouze ojediněle, protože by časté používání mohlo mít negativní vliv na kvalitu šperků. Rozhodně nepoužívejte amoniak při čištění zlatých kusů, které obsahují platinu nebo perly. Amoniak smíchejte s vodou v poměru zhruba jedna ku šesti. Velmi důležitá je doba, po kterou bude klenot v připravené směsi. Čas totiž nesmí přesáhnout jednu minutu. Po vyjmutí šperk pečlivě umyjte vodou a usušte jemným hadříkem.

Jedlá soda

Další alternativou je vděčný pomocník v podobě jedlé sody, která je známá svými účinnými čistícími vlastnostmi. Stačí rozpustit tři lžíce jedné sody v 1/4 šálku vody, ponořit šperk do roztoku a nechat působit. Po chvíli šperky usušit čistým hadříkem a můžete se radovat z viditelného rozdílu. Jak si vyrobit originální stojan na šperky, jsme psali zde.

V případě, že se nechcete pouštět do jakéhokoliv čistícího procesu, zaneste jednoduše šperky do zlatnictví, kde vám je za peníze profesionálně vyčistí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve