Vybrat stan v zimě může být výhodné

 Ostatní 
26. ledna 2019 13:15 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité jsou především parametry a druh použití Pixabay
Ačkoliv většina z nás nestanuje v zimních měsících, právě v tuto dobu může být výhodné koupit si stan. Při výběru stanu záleží samozřejmě i na plánovaném použití. Docela jiné nároky bude mít na stan rodina, která ho bude převážet autem až do kempu. Jiné parametry bude zohledňovat ten, kdo stan ponese na zádech v batohu.

Zaměříme se především na ty, kdo mají turistiku či cykloturistiku jako hobby a hledají způsob, jak přespat v suchu a přitom netáhnout obrovské závaží. Poradíme, na co se při výběru zaměřit.

Pojmy

Podle použití se stany dělí na expediční (celoroční výpravy na hory a do náročnějšího terénu), rodinné (stany pro více osob s větším počtem ložnic) a turistické (stany pro nenáročné přespávání během léta). Podle tvaru narazíme na stany typu „A“, které byly oblíbené dříve, dnes ale mnohem častěji na kupole či tunely. Podle provedení potom rozlišujeme stany jednovrstvé a dvouvrstvé (vnější tropiko a vnitřní stan, nejčastěji s moskytiérou).

Počet osob

Pro potřeby přespávání na túrách se nejlépe hodí stany pro dva, případně pouze pro jednoho. Z hlediska zátěže je výhodnější stan pro dvě osoby. Buď se mohou oba nocležníci o stan podělit – jeden ponese vnitřní stan a příslušenství a druhý stanové tropiko, tedy vnější nepromokavý stan. Nebo může stan nést ten zdatnější z dvojice. I když vyrazí na výpravu jen jeden, stan pro dva má výhodu v tom, že se dovnitř pohodlně vejde i batoh a další věci.

Váha

Rozhodující je váha stanu. Jakkoli se dá koupit obrovské množství všelijakých stanů, právě váha může být klíčovým parametrem. Existují stany, které se vejdou pod dva kilogramy. Některé se dají používat i v redukované podobě, kdy se vypustí vnitřní moskytiéra a některé další prvky a stan tak váží třeba jen něco málo přes jeden kilogram. Obecně se dá říct, že výrazně těžší stany nemusí být špatné, ale rozhodně se nehodí na pěší turistiku či výlety na kolech.

Odolnost vůči vodě

Tento parametr naznačuje, jak odolává materiál dešti a vlhkosti. Udává se v mm vodního sloupce. Při výběru byste měli požadovat, aby tropiko mělo odolnost vyšší než 3000 mm, a to pokud možno v těch nejexponovanějších místech, totiž ve spojích, které by měly být také náležitě ošetřené, aby odolávaly vodě.

Naopak podlážka stanu by měla snést podstatně vyšší přísun vody. Očekávejte hodnotu kolem 10 000 mm vodního sloupce. Někteří výrobci to řeší tak, že pro situace, kdy se předpokládá větší vlhkost odspodu, dodávají podlážku navíc, kterou naopak nemusíte použít za předpokladu, že očekáváte počasí s menšími srážkami, nebudete spát na sněhu a budete chtít snížit váhu stanu.

Samonosná konstrukce

Pro jisté účely není vůbec špatná samonosná konstrukce stanu. Takový stan nemusíte kotvit kolíky či lanky. Stojí sám, hrozí přitom jediné: mohl by ve větru uletět, což se dá ale vyřešit tím, že je v něm nějaká zátěž, případně řešením, že se vyspíte na místě chráněném před větrem. Pokud požadujete tuto vlastnost, budete ve výběru poměrně omezeni. Ale stan se vám zase odmění jednoduchostí stavění, dobrými vlastnostmi a hlavně možností ho postavit i na tvrdé skále, do které kolíky nezapíchnete.

Recenze

Čtěte recenze. Nemá cenu kupovat zajíce v pytli. Vždy dejte na doporučení známých či ostatních lidí, kteří si stan zakoupili před vámi. Stan nepořizujete na rok. Vybírejte kvalitu, osvědčené značky a dobře promýšlejte svoje preference.

Cena

V zimním období můžete narazit na různé výprodeje, takže lze koupit i značkové lehké stany za zlomek ceny. Existují také zajímavé možnosti nákupu některých stanů z asijských e-shopů. Tentýž model jen s jiným označením než na našem trhu tam najdete až o několik tisíc levněji. Pokud máte čas, zkuste si jej objednat. Můžete být velmi spokojeni. Další informace o nákupu ze zahraničí najdete zde. Počítejte s tím, že za solidní stan s nízkou hmotností dáte od dvou tisíc v zahraničí až klidně po patnáct tisíc u kvalitních značek u nás.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?