Škrábání předního skla v zimě nebere konce. Zkuste na led vyzrát pomocí salátové zálivky

 Ostatní 
03. února 2019 12:55 / Ema Maxová
  5
📷
5 fotografií v galerii
Také v zimě nesnášíte, když přijdete k autu a je celé zamrzlé? Shutterstock
Každou zimu nás čeká pár dní, kdy ráno najdeme auto zamrzlé. Ranní rituál škrábání skel nemá rád snad nikdo z nás. Můžete ale na matku přírodu vyzrát a místo několikaminutového vyčerpávajícího škrábání zatočit se zamrzlým sklem jinak. Navíc tak předejdete i poničení skel.

Když přijdete k autu se škrabkou a začnete škrábat, kromě ledu na sebe škrabka nabírá i abrazivní částice ze skla, které na něm byly ještě předtím, než začalo mrznout. Škrabka potom sklo doslova brousí. Výsledek poznáte většinou až na jaře, kdy se na skle nachází vlásečnicové škrábance, znáte je asi všichni. Jsou jich doslova stovky a jsou vidět zejména při jízdě ráno proti slunci. Tyto mikroškrábance pocházejí ze zimy, když jste se zuřivě vrhli na zamrzlé auto se škrabkou. Přitom na zamrzlé sklo jde vyzrát a zbavit se námrazy rychleji a snadněji. Jak? Čtěte dál.

Zálivka na salát

Octová voda pomůže! Tekutina, kterou běžně lijeme do salátu, akorát v jiném poměru, je jedním z nejlepších pomocníků, který v zimě rozmrazí zamrzlé čelní sklo auta. Smíchejte tři díly octa, jeden díl soli a jeden díl vody. Cukr chutě v zálivce vyváží, ale na čelní sklo jej raději vynechejte. Směs nalijte do nádobky s rozprašovačem a v případě potřeby naneste na zamrzlé sklo.

Vyrobte si vlastní rozmrazovač 

Jestliže chcete mít s rozmrazováním ještě méně práce, vytvořte si tekutý rozmrazovač. Smíchejte jeden díl vody a dva díly lihu (seženete v lékárně). Na čelní sklo poté aplikujte směs rozprašovačem a led vám roztaje během několika okamžiků. Místo alkoholu můžete vodu smíchat i se solí.

Vlažná voda

Na rychlé rozmrazení čelního skla vám ale postačí i obyčejná voda. Jen se musíte ujistit, že není moc horká, nebo dokonce vařící. To byste pak mohli řešit mnohem nepříjemnější problém než zamrzlé sklo. Místo toho nalijte na zamrzlé sklo vodu vlažnou. Námraza vám pak půjde mnohem snadněji setřít hadříkem nebo škrabkou.

Auto nastartujte 

Pokud u sebe nemáte nic jiného než škrabku, alespoň auto nastartujte a zapněte si vyhřívání čelního a zadního skla. Začněte se škrábáním okének a přes zadní sklo se propracujte až k přednímu. Během vaší práce vám obě skla částečně rozmrznou a ulehčíte si tak námahu.

Víte-li, že se blíží mrazíky, zkuste námraze předejít. Dobře funguje přes čelní sklo umístit deku, nebo klidně prostěradlo, ručník, karton nebo noviny. Námraza se tak na skle nevytvoří a vy před dalším odjezdem pouze odstraníte pokrývku a můžete jet. Dále čtěte: (Jak pečovat o auto v zimním období).

Témata: auto, mráz, zima, sníh
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod