Zázračný pomocník téměř na všechno? Naučte se doma využít sílu jedlé sody

 Ostatní 
01. prosince 2019 09:33 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedlou sodu používaly v domácnosti už naše babičky Depositphotos
Jedlá soda by neměla chybět v žádné domácnosti. Hodně se využívá při pečení a úklidu. Předchozí generace ještě neměly zdaleka tolik čisticích prostředků, jako máme my dnes. Vystačily si totiž většinou pouze s jedlou sodou. Přírodní prostředek se znovu začíná používat, protože je účinný a nenajdete v něm agresivní chemii. Zjistěte, k čemu všemu se vám bude jedlá soda ještě hodit.

Jedlá soda si dokáže skvěle poradit s mastnotou. Pokud ji máte doma, nemusíte si zbytečně pořizovat drahé čisticí přípravky. Naše babičky to s ní hravě zvládaly také. Možná budete překvapení, co dalšího jedlá soda zvládne.

Dokonalý pohlcovač zápachu

Jedlá soda dokáže v domácnosti zatočit s nepříjemným zápachem. Trápit vás může třeba odér, který se line z koše. Jednoduše ho jedlou sodou celý posypte a za chvíli už žádný zápach neucítíte. Jedlá soda ho totiž dokáže skvěle absorbovat a neutralizovat.

Když vám nepříjemně zapáchá lednice z nějakého jídla, nasypte si jedlou sodu na malý talířek a dejte ho dovnitř. Víc už nebudete muset řešit, protože zápach bude pryč.

Možná budete překvapení, když zjistíte, že jedlá soda dokáže zápach absorbovat i z koberce. Když máte doma zvířata, která na něm často leží, není se čemu divit, že nevoní po fialkách. Stačí, když na něj nasypete jedlou sodu a necháte několik desítek minut působit. Poté ji vysajte.

Pokud jste se zpotili v podpaží a zrovna nemáte deodorant, můžete použít jedlou sodu. Naneste si do podpaží trochu bílého prášku a už se nebudete muset bát, že budete ostatním zapáchat.

Pleťový peeling

Pokud už máte dost klasických kosmetických výrobků, které vám na rozšířené póry stejně nepomáhají, dejte šanci jedlé sodě. Možná budete jejími účinky překvapeni. Smíchejte tři čajové lžičky jedlé sody a jednu čajovou lžíci vody.

Směs důkladně zamíchejte a krouživými pohyby si ji jednoduše vmasírujte do pokožky. Roztok z jedlé sody nechte chvíli působit a poté si jej z obličeje umyjte. Jde o šetrný peeling, se kterým si pokožku můžete čistit denně.

Změkčující koupel na nohy

Trápí vás tvrdé paty? Pokožku na nich můžete změkčit, když si uděláte koupel z jedlé sody. Nalijte do hrnce či velké mísy zhruba litr vody a do ní přidejte půl hrnku jedlé sody. Roztok zamíchejte a dejte si do něj nohy minimálně na deset minut. Výsledkem bude měkčí kůže na nohou. Dále čtěte: Jak můžete využít v domácnosti vodku, když ji nechcete pít?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve