Co s nevhodným vánočním dárkem

 Ostatní 
27. prosince 2019 07:22 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nemusíte hned ztrácet hlavu Depositphotos
Každý rok se to opakuje zas a znova. Pod stromečkem se vám objeví dárek, který se vám vůbec nehodí. Buď už danou věc máte, nebo ji vůbec nevyužijete, oblečení je moc malé nebo velké, nebo se vám blízcí netrefili do vkusu. Co pak s takovým dárkem nedárkem? Můžete jej vrátit nebo vyměnit?

Možnosti vrácení nevhodných dárků, a to nejen vánočních, jsou dosti omezené. Ovšem i takové, pro vás třeba nepotřebné věci, nemusí skončit v koši nebo na několik let ve skříni.

Co nelze vrátit ani vyměnit

Některé druhy zboží nelze vracet ani vyměňovat vůbec. Jde o zboží podléhající rychlé zkáze (například květiny), dále spodní prádlo (pokud jste jej nenechali v původním obalu), knihy, počítačové programy, filmové či hudební nosiče a podobné zboží. Pravděpodobně neuspějete ani s vrácením různých poukazů.

Čtrnáctidenní lhůta na vrácení zboží

Oblíbená formulka o možnosti vrácení zboží do 14 dnů bez udání důvodu je platná pouze v případě obchodu sjednaného takzvaně mimo provozovnu, typicky prostřednictvím e-shopu. Neplatí tedy u nákupu v kamenné prodejně, kde si zboží můžete prohlédnout a vyzkoušet. Možnost vrácení zboží do 14 dnů existuje také v případě, kdy zboží zakoupíte přes e-shop, ale vyzvednete na odběrním místě prodejce nebo výdejně, což se nepovažuje za obchod uzavřený v kamenné prodejně.

Dobří prodejci nabízejí výměnu zboží

Obchodníci často právě v období vánočních svátků nabízejí možnost vrátit nebo vyměnit zakoupené zboží, a to právě proto, že má jít o dárek. V takových případech ovšem nabízejí spíše možnost výměny zboží ve stejné hodnotě, nebo ve vyšší s doplatkem. Často si ale stanovují další podmínky, jako vrácení zboží v nerozbaleném obalu, s visačkami atp. V takovém případě je nutné při vrácení nebo výměně zboží tyto podmínky dodržet. Jde totiž o podmínky nad rámec zákona, a tedy o jakýsi dodatek ke kupní smlouvě. Jednou z takových podmínek bývá nejčastěji vrácení nebo výměna zboží do určitého data, například do 14 dnů, do konce ledna a tak podobně.

Čtěte také: Pár skvělých nápadů spojených s vínem, které přijdou vhod nejen na Silvestra.

Pošlete dárek dál

Pokud by všechny možnosti selhaly, tedy že byste si ani nevybrali jiné zboží v dané hodnotě, stále ještě máte několik příležitostí, jak se nevhodného dárku „zbavit“. Buďto jej při nejbližší příležitosti pošlete dál, tedy obdarujte jím někoho jiného, nebo jej nabídněte na inzertních serverech, případně sociálních sítích. V posledně jmenovaném případě jen hrozí, že se o tom dozví ti, od kterých jste dárek dostali.

V každém případě si nejprve dobře rozmyslete, zda chcete dárek skutečně vrátit nebo vyměnit. Protože v takovém případě byste stejně potřebovali alespoň kopii účtenky, o kterou byste museli dárce požádat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47