Největší nepřátele dřevěného nádobí
Vedle mnoha nepopiratelných kladů má dřevěné nádobí i své zápory, ale ty jsou buď zanedbatelné, anebo snadno eliminovatelné. Pojďte se s námi podívat na čtyři největší nepřátele dřevěného nádobí a náčiní.
Omezte styk s vodou
Dřevo je skvělý materiál, ale pochopitelně se nemá rádo s vodou. I když je kuchyňské náčiní či nádobí často povrchově upraveno, například lakováním, dlouhodobý kontakt s vodou by mohl vést k jeho zničení. První velkou chybou je, když například vařečky, prkénka a další necháváte dlouho odmáčet, často i přes noc. Voda narušuje strukturu dřeva, to se může začít klížit či kroutit. I když se to nestane hned napoprvé, časem by byla zkáza nevyhnutelná.
Dřevo nepatří do myčky
I když bývá občas u dřevěného náčiní či nádobí uvedeno, že je vhodné do myčky, raději na ni zapomeňte a umývejte je v ruce. Agresivní čisticí prostředky a soli, dlouhodobé působení horké vody a páry může časem vést k poškození dřevěných částí nebo celého výrobku. Objevit se mohou praskliny, prkénka se kroutí a prohýbají, podobně jako již při výše zmíněném odmáčení. Nejlépe uděláte, pokud vše ihned umyjete. Stačí teplá voda a trocha běžného čisticího prostředku. Dobře opláchněte vlažnou vodou a osušte utěrkou. Čtěte dále: Některé nádobí do myčky prostě nepatří.
Jak eliminovat pachy
Může se stát, především u krájecích prkének, že po nějaké době nebo po krájení něčeho aromatického mohou zůstat i po mytí nepříjemně cítit. V takovém případě je pomoc snadná. Povrch umytého náčiní lehce přetřete octovým roztokem, nechejte chvíli působit, opláchněte a osušte nebo nechejte odkapat. Pokud zápach nezmizí ihned, postup zopakujte, tentokrát však se silnější koncentrací octa. Ocet můžete nahradit také citronovou šťávou nebo citronkou.
Nezanedbejte pravidelnou péči
Mytím péče o dřevěné nádobí nekončí. Občas je vhodné všemu dřevěnému v kuchyni poskytnout olejovou kúru. Stačí několik kapek běžného stolního oleje nebo sádla, které si rozetřete v dlaních nebo nanesete na papírovou utěrku a promnete či přetřete násady, vařečky, prkénka a vše ostatní. Po chvíli působení setřete případný nevsáknutý tuk papírovými utěrkami.