Užijte si Velikonoční pondělí, i když nevyrazíte na koledu. Připomeňte si pár tradic
V křesťanské liturgii je totiž Velikonoční pondělí nejdůležitějším dnem, jelikož věřící oslavují Zmrtvýchvstání Páně.
Zdraví, síla a krása
Na úvod se sluší říct, že mrskání pomlázkou a rozdávání vajíček je českou a slovenskou raritou, kterou jinde ve světě nenajdeme. Velmi důležitou součástí velikonočních oslav je pomlázka neboli tatar, která je upletena z vrbového proutí, jehož počet se liší podle šikovnosti autora. S upletenou pomlázkou pak chlapci chodí dům od domu za děvčaty, kde každé z nich vyšlehají, aby zůstalo krásné, zdravé, pilné a veselé až do dalších jarních svátků. Tento zvyk se v českých zemích dodržuje již bezmála sedm století, i když bude letos v omezené formě.
Velikonoční pondělí za ideálních podmínek
Už od brzkých ranních hodin připravují hospodyňky sváteční stůl, na kterém nesmí chybět mazanec, jidáše a beránek. Pro očekávané koledníky jsou připraveny nazdobené kraslice, sladkosti, pár drobných a dospělí se obvykle mohou těšit také na pálenku.
Červená pro lásku, modrá pro naději
Děvčata si také připravují pro koledníky barevné pentle, které po vyšlehání uvazují na tatar. V dřívějších dobách záleželo na barvě, kterou dívka chlapci darovala. Pokud byla mašle zelená, značila ke koledníkovi sympatie, modrou stuhou mu dívka dávala naději, červená znamenala lásku a žlutá naopak odmítnutí. Ve stejných barvách dívky připravovaly také malovaná vejce.
Celá koleda se pak odehrává během pondělního dopoledne, kdy chlapci obcházejí domácnosti ve svém okolí a děvčata na ně netrpělivě čekají. V některých regionech se dodržuje také to, že se děvčata a chlapci vzájemně polévají vodou. Čtěte také: Jarní dekorace v truhlíku může ozdobit vaše okno i stůl.
Čím potěšit bříška
Slavnostní koledu vždy zakončuje sváteční hostina, na které by nemělo chybět maso, které bylo v období půstu upozaděno. Obvyklým pokrmem býval pečený králík nebo jehněčí maso. Využívala se také vařená vejce, z nichž hospodyňky připravovaly omelety, pomazánky nebo nádivku. Právě vejce byla také nejčastější odměnou za pomlázku, jelikož jsou od pradávna symbolem Velikonoc a jara. Dobrou zprávou je, že i přes všechna omezení si můžete minimálně slavnostní tabuli užít se vším všudy. A připomenout si velikonoční zvyky, včetně pořádně mrskačky a barvení vajíček, v rodinném kruhu také stojí za to.