Nevyhazujte skořápky od vajec. Překvapí vás v domácnosti a prospějí i vašemu zdraví

 Ostatní 
13. dubna 2020 08:49 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vaječné skořápky obsahují velké množství vápníku  Depositphotos
Vajíčka mají patrně u každého v kuchyni své místo. Jde o potravinu, kterou můžete udělat na několik způsobů. Hodí se také jako ingredience do několika jídel. Bez nich se zkrátka málokdo obejde. Po jejich použití vám po nich zbudou skořápky, které můžete využít prakticky.

Pokud máte v plánu letos o Velikonocích barvit vajíčka, zbyde vám patrně velké množství skořápek. Byla by však škoda je vyhodit. Skořápky z vajec obsahují velké množství vápníku, manganu či zinku. Využijete je nejen v domácnosti, ale prospějí i vašemu zdraví.

Bělení prádla

Máte doma zašedlé oblečení, na kterém jsou skvrny? S tím vám pomohou vaječné skořápky. Stačí, abyste je rozdrtili na malé kousky a nasypali do látkového pytlíku. Ten spolu se špinavým oblečením vložte do pračky, kterou následně zapněte.

Skořápky z vajec do sebe absorbují nečistoty a vaše prádlo bude mít zase zářivou barvu. Předtím se však přesvědčte, zda máte pytlík dostatečně zavázaný, aby se vám během praní neotevřel. Skořápky by patrně ucpaly odtok.

Doplnění vápníku

Vápník podporuje zdraví kostí a zubů. Nemusíte si zbytečně pořizovat doplněk stravy v lékárně, ale můžete sníst nadrcené skořápky. Ty totiž obsahují velké množství vápníku. V prvé řadě si skořápky důkladně umyjte, abyste z nich odstranili všechny nečistoty. Následně je dejte všechny na plech a pečte je zhruba 15 minut na 180 stupňů Celsia. Díky tomu je zbavíte všech zbývajících bakterií.

Poté skořápky vyndejte z trouby a rozdrťte je na prášek. Můžete je dát do mixéru, který to udělá za vás. Nakonec prášek přesejte přes sítko, aby byl opravdu jemný a snězte ho. Můžete si ho pravidelně přidávat třeba do jogurtu či polévky.

Přírodní hnojivo pro zeleninu

Nasadili jste si letos už některé druhy zeleniny? Většina z nich potřebuje hnojivo, aby měla dostatek živin pro svůj růst. Můžete ji vyživit s pomocí vaječných skořápek. Nadrťte je a posypte s nimi zeminu. Můžete je s ní i trochu promíchat. Skořápky z vajec dodají zelenině dostatečné množství vápníku, díky kterému nebudou mít tendenci uhnívat.

Ochrana před slimáky

Patrně všechny zahrádkáře trápí slimáci, protože jim ničí úrodu. Pokud máte stejný problém, vezměte si na pomoc vaječné skořápky, které je odradí. Nasypte skořápky okolo kořenů rostlin. Slimáci přes ně nedokáží přelézt, protože mají ostré hrany. Dále čtěte: Zahrádkářská sezona začala. Připomeňte si důležité úkony, které nesmíte vynechat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum