Některé nádobí do myčky prostě nepatří

 Ostatní 
07. září 2017 14:00 / Marie Popelková
  6
📷
1 fotografie v galerii
Myčka dokáže zvládnout kopec nádobí za vás, ale některé věci do ní nepatří Shutterstock
Myčka je dobrý pomocník, ale špatný pán. Když do ní dáte něco, co tam nepatří, se zlou se potážete a na jedno stisknutí knoflíku tak můžete přijít i o tisíce korun.

Většina lidí si myslí, že může do myčky dát jakékoli nádobí, aniž by to myčce či nádobí uškodilo. Opak je ale pravdou – ne všechno nádobí je do myčky vhodné. Je pravda, že pokud máte kvalitní myčku s dostatečným množstvím programů, s největší pravděpodobností vám tento domácí pomocník skutečně umyje téměř všechno, co mu naložíte. Ovšem přece jenom existuje kuchyňské vybavení, které nemá v myčce co dělat. 

Nože z myčky jsou nebezpečné

Vlivem mnoha okolností se u nožů, které myjete v myčce nádobí, postupně otupí jejich ostří – a to dokonce natolik, že některé už se nedají ani nabrousit. Pokud má nůž navíc dřevěnou nebo lepenou rukojeť, trpí ještě víc, protože lepené části se od sebe časem oddělí a dřevěné se rychle opotřebují.

Pokud je dřevěná rukojeť s kovovou částí spojená nýtkem, vrutem nebo šroubkem, ten pak poměrně rychle zrezaví. To vše má za následek sníženou bezpečnost. S tupým nožem je mnohem jednodušší se pořezat, a nůž se střenkou, která pevně nedrží v rukojeti, už se opravdu bezpečně používat nedá. 

Dřevo

Všechno, co je ze dřeva, jako třeba prkénka, vařečky nebo příbory s dřevěnou rukojetí, po pár pracích cyklech v myčce vyhodíte jako nepoužitelné. Prkénka budou mít tendenci se kroutit a praskat, z dřevěné části příborů se zase bude rychle vymývat barva a olupovat nátěr. Snad nejhorším důsledkem používání dřevěných věcí v myčce je fakt, že dřevo nasaje nejen všechen zápach z myčky, ale absorbuje i chemické přípravky, kterými se nádobí omývá a chemikálie se pak, například v případě vařeček, vyvaří do jídla, které s nimi mícháte.

Některé druhy skla ztratí lesk

Pokud na obalu skleniček najdete upozornění, že se mají mýt ručně a ne v myčce, pak to dodržujte! Na některých druzích skla se totiž v myčce vytváří bělavý povrch, který z ní už nikdy nezmizí a sklenička navždy bude vypadat jako špinavá.

Různé proužky a šmouhy na skle z myčky vznikají při použití nekvalitních přípravků nebo při příliš vysoké teplotě vody. Pokud chcete nápojové sklo dávat do myčky za každou cenu, pak musíte investovat do přípravků na jeho ochranu a leštění.

Velmi dobře se ale v myčce umyje skleněné varné a pečící nádobí i zapékací mísy.

Olovnatý křišťál a dekorativní sklo

To může myčka poškodit stejně jako sklo ručně malované nebo známé jako vysoký smalt. Pokud to výrobce nepovoluje, pak do myčky nedávejte ani zlacené sklo. Mohli byste přijít i o nálepky nebo obrázky na sklenicích – takže sklo do myčky jen po schválení výrobcem. Poznáte to podle symbolu myčky na něm. Pokud k poškození dojde, už nejde napravit.

Teflonové nádobí

Pokud výrobce výslovně nepovoluje automatické mytí, vyhněte se mu. Sice to po prvním umytí nemusí být vidět, ale postupně se teflon poškozuje, začnou se v něm připalovat připravované pokrmy a ve finále se začne odlupovat.

Zlatem a kovem zdobené nádobí

Zlaté skleničky ztratí svůj luxusní lesk, oloupou se i plasticky vystupující ozdobné kvítky. Porcelán po babičce i památeční skleničky se širokým zlatým okrajem myjte pro jistotu jen ručně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47