Zda jsou vejce čerstvá snadno poznáte podle několika triků
Vejce jsou nedílnou součástí téměř každé domácnosti. Jde o důležitou ingredienci, která má zásadní roli při vaření. Někdy je můžete sníst i samostatně. Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů. Zjistěte po jejich koupi, zda jsou stále čerstvá.
Přiložte si vajíčka k uchu
Pokud chcete vědět, zda jsou vaše vajíčka v pořádku, vezměte si je do tiché místnosti. Následně si vezměte do ruky jedno vajíčko a zatřepejte s ním a dejte si ho blízko k uchu. Pokud ve vajíčku uslyšíte nějaký zvuk, čerstvé už rozhodně není. V případě, že neuslyšíte vůbec nic, vajíčko můžete sníst.
Položte vejce do vody
Spolehlivý tip, jak zjistit čerstvost vejce, má co dočinění s vodou. Nachystejte si hlubokou nádobu a napusťte ji vodou. Vejce do ní vložte a chvíli je pozorujte. Pokud vám nějaké vejce vyplave na povrch, znamená to, že čerstvé není. V takovém případě je lepší ho vyhodit. Pokud se vejce zastaví zhruba ve středu nádoby, měli byste ho rychle sníst, protože se brzy zkazí. Když vejce zůstane na dně nádoby, můžete si být jistí, že je stále čerstvé.
Sledujte žloutek a bílek
Rozklepněte skořápky a následně sledujte bílek a žloutek. Pokud se bílek neroztéká do stran, znamená to, že je vajíčko v pořádku. V případě, že vypadá bílek spíše vodově a roztéká se, vejce už není k jídlu. Poživatelné vejce by mělo mít pevný žloutek. Nakonec si k vejci ještě raději čichněte, abyste zjistili, zda divně nezapáchá. Pokud je všechno v pořádku, můžete ho sníst.
Skladujte vejce v lednici správně
Na poživatelnost vajec má často vliv jejich skladování. Spousta lidí je uskladní do dveří lednice, což je špatně. Vejce potřebují stabilně nízkou teplotu. Dveře lednice často otevíráte a během toho je několikrát ovane teplý vzduch. Kvůli tomu se mohou rychleji zkazit. Vejce skladujte v lednici výhradně vzadu. Dále čtěte: Nevyhazujte skořápky od vajec, můžete je v domácnosti ještě využít.