Bylinky na okně se dají pěstovat celoročně. Není to náročné, ale je třeba vědět, jak na to

 Ostatní 
27. června 2020 08:00 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ne každé okno je totiž pro jejich pěstování vhodné Depositphotos
Kdo má zahradu, pěstuje bylinky jistě i na zahrádce. Ale není nad to mít zdroj čerstvých bylinek přímo doma. Není v tom problém, jen je třeba vědět, jak na to. Máme dobré rady.

Při domácím pěstování bylinek je třeba dodržovat několik zásad, které si v tomto textu připomeneme. Jinak jde o nenáročnou činnost, která vám udělá velkou radost a dodá vašim pokrmům chuť i zdraví prospěšné látky.

Sazeničky nebo semínka?

Hned na začátku je dobré rozřešit otázku, zda chcete pěstovat bylinky ze sazeniček zakoupených v obchodě nebo ze semínek. Sazeničky mají tu výhodu, že už je rostlina vzrostlá, prodává se vlastně ke konzumaci. V mnoha případech ale doma dlouho nevydrží. Bylinky mívají totiž špatný substrát, který nedrží vláhu, a tak jsou rostliny náchylné k usychání. Problémem také bývá změna stanoviště. Ze semínek sice vše trvá déle, ale máte o to větší radost z výsledku. Pokud máte doma děti, mohou mít radost ze sledování klíčení a růstu. Pěstování tak můžete lehce proměnit v nenásilné vzdělávání potomků.

Umístění

Největší chyby se ale můžete dopustit v umístění květináčků nebo truhlíků s bylinkami. Ne každé okno je totiž pro jejich pěstování vhodné. Pro pěstování během zimy můžete zvolit i jižní okna, ale v letním období je jižní strana vysloveně nevhodná a mnoho bylinek může ostré slunce sežehnout. Výhodná jsou proto okna na východ či západ. Na severní straně bývá značná tma, ale i zde se dá s úspěchem pěstovat nenáročná řeřicha či pažitka. Máte-li okna jen na jih, můžete bylinky šikovně přistínit.

Substrát

Pokud budete pořizovat substrát pro bylinky v zahradnictví, můžete zvolit už namíchaný podle potřeb bylinek. Jestliže si připravujete substrát doma, určitě se hodí přidat trochu písku, protože bylinky mají v oblibě spíš lehčí půdy. Nemusí mít ani mnoho živin. Výhodou bylinek je, že je nemusíte nijak přihnojovat. Důležitá je zálivka. Chcete-li mít klid a možnost odjet, volte i samozavlažovací květináče nebo truhlíky. Nechcete-li za ně utrácet, vyrobte si je doma.

Vhodné druhy na pěstování

Za oknem můžete pěstovat řadu bylin. Určitě stojí za zkoušku bazalka, majoránka, tymián, meduňka, pažitka, koriandr, máta a již zmiňovaná řeřicha. Chybu neuděláte ani s petrželkou. Dá se pěstovat kopr, oregano a rozmarýn. Zasadit můžete ale i cibuli sazečku a sklízet zelené části rostliny, které pokrájíte na pokrmy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?