Rychlý test, zda je nádobí vhodné do mikrovlnné trouby

 Ostatní 
25. června 2020 10:56 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nevhodné náčiní může zničit i poškodit přístroj Depositphotos
Ohřívání v mikrovlnné troubě je každodenní záležitostí mnohých z nás. Máme své osvědčené talíře, hrnky a misky, o kterých víme, že se jim nic nestane. Co když ale váháte, zda nějaké neprověřené nádobí pro ohřev použít? Vyzkoušejte náš krátký a spolehlivý test.

Některé nádobí má na své spodní straně symbol, zda je vhodné do mikrovlnné trouby, či nikoliv. Pokud ne, můžete se o tom přesvědčit sami, aniž byste nádobí jakkoliv ublížili. Naučit to můžete i své děti, pokud již smějí mikrovlnku používat sami.

Rychlý test

Pokud jste si právě zakoupili sadu nádobí a vyhodili krabici, kde bylo jistě uvedené, zda je nádobí vhodné do mikrovlnné trouby, neklesejte na mysli. Zda se pro ohřev v mikrovlnné troubě hodí, zjistíte jednoduchým a rychlým úkonem. Vložte prázdný talíř, hrnek či misku dovnitř a zapněte ohřev na třicet sekund plného výkonu. Pokud zůstane nádobí studené, nebo jen mírně teplé, můžete si gratulovat. Pokud je naopak horké, v žádném případě jej na ohřev nepoužívejte.

Nádobí po babičce

Zapomenout byste měli také na letité talíře po babičce, které jsou olemované pozlaceným kovem, nebo třeba na nějaký retro hliníkový kousek. Žádný z těchto materiálů se s mikrovlnami nesnese a během pár vteřin začne doslova bouchat, jelikož dochází k elektrickému výboji. Hrozí tak nejen to, že si nového pomocníka zničíte, ale můžete si i sami ublížit.

Co si s mikrovlnkou rozumí

Pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě se naopak hodí nádobí z keramiky, silného skla nebo porcelánu, a na závadu není ani jejich různé barevné provedení. Prodejci dnes také nabízejí řadu nádobí, které je určené speciálně pro mikrovlnky. Ve většině případů se jedná o plastové kousky, s nimiž můžete nejen jídlo ohřívat, ale také třeba napařovat. Avšak vždy buďte důslední a požadujte potvrzení, že je nádobí skutečně zdravotně nezávadné a vhodné pro mikrovlnný ohřev.

Jakmile se se svým novým pomocníkem seznámíte, určitě se pustíte do větších kulinářských pokusů, než je jen obyčejné ohřívaní jídla. Mikrovlnná trouba se dá totiž využít mnoha dalšími způsoby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008