Jak čistit keramiku nebo porcelán a šetrně odstranit vápencový povlak nebo skvrny

 Ostatní 
11. září 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Keramiku i porcelán je třeba pravidelně čistit Depositphotos
Předměty z porcelánu a skla – hrnečky, šálky, talíře, mísy i vázy je nutné udržovat v čistotě. Jen tak vám vydrží dlouho krásné. Poradíme jak na to, abyste si své poklady neponičili.

Nádobí je třeba umývat co nejdříve po použití a před uložením řádně osušit. Pokud chcete použité nádoby odmočit, je vhodná studená voda se saponátem, horká voda není vhodná. Skvrny od kávy nebo čaje odstraníte roztokem mycího prášku. Tento prášek necháte v nádobí přes celou noc.

U moderního porcelánu je důležité zjistit, jestli jej můžete dát do myčky. Pokud máte pochybnosti, lepší je se spolehnout na ruční mytí. Slepované předměty není dobré umývat v myčce, protože horká voda lepidlu neprospívá.

Jak odstranit skvrny

Skvrny, které se vyskytnou na keramice, neodstraníte mytím. Je dobré použít bělicí prostředek. Odstraníte tak i jemné skvrny. Pokud máte skvrny výraznější, použijte koncentrovaný peroxid vodíku. Je nutné pracovat v ochranných rukavicích a zástěře.

Před aplikací bělidla je dobré ponořit předmět do vody. Keramika je velmi náchylná ke vstřebávání. Před každou aplikací bělidla znovu vše namočte do vody. Vatové smotky ponořte pomocí pinzety do bělícího roztoku a přiložte na skvrnu. Nechejte působit až několik hodin. Po určité době je důležité zkontrolovat stav skvrny a celý proces opakujte, dokud celá skvrna nezmizí. Pozor na pozlacené části. Na ty má čisticí roztok nepříznivé účinky. Když skvrna zmizí, opláchněte předmět ve vodě a nechejte oschnout.

Odstranění vápencového povlaku

Pokud používáte keramiku třeba jako květináč, tvrdá voda na ní při vypařování zanechá vápencový povlak. Toho se zbavíte použitím kyseliny solné. Nikdy nesmíte lít do kyseliny vodu. Kyselina vzkypí a způsobí vám velké problémy.

Postižené místo ponořte do nádoby s vodou a pomalu přilévejte kyselinu. Šupinky začnou šumět a rozpouštět se. Po úplném odstranění se předmět musí umýt vodou.

Z dekorativních předmětů pak nezapomeňte pravidelně utírat prach péřovou prachovkou. Před omýváním je důležité předmět zbavit prachu. Používejte k tomu jemný štěteček nebo holicí štětku. Na závěr předmět naleštěte měkkým hadříkem. Dále čtěte: Potřebujete vyčistit staré nádobí? Buďte obezřetní, abyste nenadělali víc škody než užitku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008