Potřebujete vyčistit staré nádobí? Buďte obezřetní, abyste nenadělali víc škody než užitku

 Ostatní 
07. ledna 2019 10:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění musí být šetrné, aby se nádobí nezničilo Depositphotos
Také se vám poštěstilo, že jste se dostali na půdu po babičce a našli jste tam spoustu pokladů, které se vám už v dětství líbily? Hlavně pak malované porcelánové hrníčky, ke kterým vždycky na stole stála váza. Problém však je, že od jejich posledního použití uplynula už pěkná řádka let a vaše nálezy by si zasloužily pořádnou očistu.

Přinášíme vám proto několik tipů, jak se o tyto klenoty postarat. Platí však jedno základní pravidlo, kterým byste se měli řídit: nic nesmíte přehánět, abyste svým pokladům neublížili.

Takhle rozhodně ne

Ať už chcete čistit sklo, porcelán nebo keramiku, rozhodně nesahejte po čisticích prášcích, které obsahují tvrdé částečky. Svým složením a strukturou by mohly zničit nejen povrch vázičky či hrníčku, ale také jeho zdobení. Zvláště u letitého nádobí je totiž velmi těžké určit, zda byla malba pod glazurou, nebo až na ní.

Skleničky zlatem zdobené

V dřívějších dobách byly velmi moderní a oblíbené skleničky, které měly zlatý kovový okraj či celé zdobení. Myslete na to, že tento typ nádobí nesnese příliš mnoho vody a je tudíž vhodné jej pouze otírat vlhkým hadříkem, případně vatovým tamponem, a poté kvalitně vysušit. Pokud se na skle objevil zašedlý povlak, můžete se jej zbavit kapesníčkem namočeným v octu.

Pomůže písek či štěrk

Stejný postup můžete praktikovat u váziček, které se pyšní letitým vnitřním nánosem. Tady už ale kapesník namočený do octu nemusí vždy stačit, proto můžete sáhnout po těžším kalibru. Je-li váza pevnější, vsypte do ní hrst písku nebo jemného štěrku a zalijte jej teplou vodou s přípravkem na mytí nádobí. Párkrát s nádobím zahrkejte a poté nechejte obsah odstát. Tento postup můžete ještě několikrát zopakovat, aby byl výsledek efektivnější.

A pokud se na vašem vysněném hrníčku či vázičce objevily po letech prasklinky, které zanechal drobný prach, zkuste je obalit papírovým ubrouskem namočeným ve směsi vody a jedlé sody a nechejte pár hodin působit. A pokud hledáte rady, jak vyčistit také spáry mezi kachličkami, zkuste se inspirovat v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47