Jak pěstovat ženšen, který dokáže výrazně posílit imunitní systém a likviduje bakterie i viry

 Ostatní 
10. září 2020 07:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z ženšenu lze například dělat čaj Depositphotos
Ženšen nebo-li všehoj léčivý obsahuje mnoho léčivých látek a spoustu vitaminů. Je silným antioxidantem, posiluje imunitní systém a chrání tělo před účinky stresu a nervozity. Jeho pěstování ale není nejednodušší.

Ženšen obsahuje kromě vitaminů i minerální látky. Snižuje také hladinu krevního cukru a cholesterolu a reguluje krevní tlak. Likviduje bakterie a viry. Lze ho využít při celkovém vyčerpání a rekonvalescenci při onemocněních. U starších lidí může posilovat i paměť a vitalitu.

Kořen je nejvyhledávanější

Je to exotická léčivá bylina, která bývá označovaná jako kořen života nebo božská tráva. Dorůstá do výšky zhruba půl metru. Podzemní část tvoří mohutná kořenová hlava nepravidelného tvaru, která připomíná lidské tělo. Z každé rostliny vyrůstají jeden až dva kořeny, které dosahují délky asi 20 centimetrů a šířky do pěti centimetrů. Právě kořen je nejvyhledávanější. Nadzemní část rostliny každoročně umírá a na jaře z pupenů vyrůstá nová. I nadzemní část může být užitečná. Z listů se připravuje čaj.

Pěstování ženšenu není v našich podmínkách jednoduché. Vyžaduje specifické půdní a klimatické podmínky, ve kterých roste přirozeně. V nepříznivých podmínkách může uhynout nebo upadnout na několik desítek let do vegetačního klidu. Lépe se mu bude dařit v domácích podmínkách, kde můžete vypěstovat například ženšen pětilistý. Říká se mu bylina dlouhověkosti nebo nesmrtelnosti.

V přírodě roste v horských oblastech na jihu Číny. Při pěstování ze semen je dobré je namočit asi na 24 hodin do odstáté vody, protože pak budou rychleji klíčit. Semínka pak zatlačte asi půl centimetru do připravené zeminy a dejte pod skleněný poklop, případně je zakryjte igelitovým sáčkem. Semenům musíte zajistit potřebnou vlhkost.

Malé sazenice

Jednodušší variantou je zakoupení malé sazenice. Je to popínavá rostlina, která potřebuje v květináči oporu, ale můžete ji pěstovat i v převislé formě v závěsném květináči. Substrát by měl být humózní, ale také dostatečně propustný. Ideální je písčitohlinitá forma. Vhodným stanovištěm bude polostín nebo plné slunce, na druhé straně rostlina zvládne i teploty pod bodem mrazu.

V létě rostlinu každé dva týdny přihnojujte, nejlépe organickým hnojivem rozpustným ve vodě, a udržujte substrát stále vlhký. Pozor ale na extrém. Moc vody, ale také její malé množství způsobuje poruchy v růstu. Na zalévání je nejlepší odstátá voda. Když ji nalijete do misky, nasaje se do půdy a při správném množství prosákne až na povrch zeminy. Pro přezimování omezte zálivku.

Tři šálky

Pro namnožení stačí odřezat výhonek a zapíchnout ho do pěstebního substrátu, který během týdne zakoření. Listy lze používat po celý rok a můžete je dávat například do salátu nebo sušit na čaj. Nepřehánějte to však s množstvím, maximálně si dejte tři šálky čaje denně.

Nejvíce se využívá podzemní kořen. Podle zpracování se dělí na ženšen červený a bílý. Bílý se po vyjmutí z půdy oškrábe a suší přímo na slunci. Červený se před sušením neškrábe, ale paří se v cukerném nebo bylinném nálevu. Zpracovávat se může i v horké páře. Před použitím se ženšen krájí nebo práškuje. V lékárnách ho lze dostat jako sirup, extrakt nebo pilulky. Často se kombinuje s doplňky stravy. O pěstování mangoldu jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47