Výměnu zámku v bezpečnostních dveřích zvládnete i sami

 Ostatní 
01. září 2020 10:07 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na výměnu částí bezpečnostního zámku stačí být trochu šikovný Pixabay
Možná jste už také narazili na problém, že jste si chtěli vyměnit vnitřní mechanismus nebo vložku v zámku, ale narazili jste na bezpečnostní kování. Výměna ovšem není nijak složitá, jen je nutné vědět jak na to.

Zatímco u běžných dveří stačí povolit kliku a vyjmout ji ze dveří, u dveří bezpečnostních to není tak jednoduché. Popíšeme si proto postup detailně.

Sejmutí kování

U bezpečnostních dveří je pro manipulaci s mechanismem zámku nutné sejmout celé kování. Začátek je stejný jako u dveří obyčejných. Uvnitř je klika, na které je malinkatý šroubek, který stačí povolit a kliku sejmout. Podle typu je zde buď klasická drážka nebo inbus. Jakmile máte kliku dole, můžete pokračovat. Z vnitřní strany dveří odšroubujte štítek kování a sejměte jej. Pod ním objevíte dvě matice, které drží vnější část kování pevně na svém místě. Obvykle je zapotřebí klíč o velikosti 17, ale dobře poslouží i univerzální kleště. Matice vyšroubujte a opatrně vyjměte vnější část kování i případné vnitřní kovové pláty, které brání zlodějům v průniku do zámku. Každý typ dveří je v detailech trochu jiný, takže musíte improvizovat podle toho, jaké dveře máte.

Vyjmutí vložky a zámku

Další postup pak bývá stejný jako v případě klasických dveří. Abyste mohli vyjmout celý mechanismus zámku, musíte nejprve vyjmout vložku klíče. Tu nejčastěji drží na místě šroub, který je přístupný na hraně otevřených dveří v prostoru mezi šrouby či vruty, které drží na místě samotný zámek. Povolte a vyjměte tento šroub a vsuňte klíč, kterým pootočíte mírně doleva nebo doprava, aby se vložka uvolnila a šla ze zámku vysunout. Montáž provedete obráceným postupem. Jestliže jste od zámku ztratili klíče, ale máte to štěstí, že jste doma, můžete vložku odvrtat a následně vyjmout stejným způsobem.

Pro vyjmutí celého mechanismu povolte a vyšroubujte zbylé šrouby. Pak by měl být celý mechanismus připraven k vysunutí. Tuto operaci provádíme zejména tehdy, pokud dochází k obtížnému zamykání, anebo se nedá zámek zamknout vůbec, případně praskla pružina, která vrací kliku na své místo. Potíží může být samozřejmě více.

Výměna vložky přídavného zámku

Bezpečnostní dveře jsou obvykle opatřeny ještě přídavným zámkem, který může ovládat i zamykání dveří v dalších bodech, a tím udělat ze dveří, které jsou současně opatřeny železným plátem proti prokopnutí pro zloděje, nepřekonatelnou překážku. Jestliže ale vložka zlobí, anebo jste ztratili bezpečnostní kartu na výrobu potřebného klíče, nezbyde vám nic jiného, než vložku vyměnit.

S její demontáží začněte opět zevnitř. Uvolněte kryt mechanismu zámku a sejměte jej. Uvnitř objevíte dva šrouby, které drží vložku na svém místě. Ty vyšroubujte a vložku můžete nahradit. Čeká vás ještě úprava délky ovládacího prvku podle situace na vašich dveřích. Naměřte přesně stejnou délku jako na původní vložce a přebytečnou část ulomte pomocí dvojice kleští. Jedny drží část, která má zůstat, a druhé jemně kývavými pohyby ulomí přebytečnou délku ovladače.

Při montáži vnitřního kování s knoflíkovým ovladačem budete muset posunout táhla vnitřního mechanismu dveří tak, aby ovládací trny byly na správném místě. Použijte šroubovák, kterým posunete táhla do správné polohy. Jednou rukou podržíte kovové tyče, které se objeví nahoře na dveřích na svém místě, a druhou rukou nasadíte kování s knoflíkem. Pak kování našroubujete a ověříte funkčnost. Na celou akci potřebujete pár šroubováků a dvoje ploché kleště. Vše byste měli mít v základní domácí výbavě, která je popsána třeba v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47