Čištění koberce. Vyberte ten správný způsob

 Ostatní 
03. září 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud čistíte koberec pravidelně, nemusí to být taková dřina Depositphotos
Stále jsou mezi námi tací, kteří nedají dopustit na měkký, teplý koberec, který vytvoří nezaměnitelnou domácí atmosféru. Čas od času je nutné si položit otázku, jak koberec dobře vyčistit.

Čištění koberců se řadí mezi fyzicky i časově náročné domácí práce. Není však jednoduché vybrat ten nejvhodnější způsob čištění, který nepoškodí váš koberec ani podlahu.

Možnosti čištění koberců

Koberce lze čistit čtyřmi způsoby:

  • suché čištění
  • mokré čištění
  • vyklepávání
  • strojové čištění

Suché čistění koberců

Existuje celá řada pěn a prášků na suché čištění koberců. Tyto přípravky jsou ke kobercům velmi šetrné. Pokud máte doma koberec z přírodního materiálu, i tehdy je pro vás metoda suchého čištění vhodná. Při suchém čištění koberců nezapomeňte váš koberec pořádně vysát a na celý povrch koberce nasypejte prášek na suché čištění, případně na něj naneste pěnu. Jestliže máte koberec s vyšším vlasem, přípravek na čištění do něj zapracujte kartáčem. Pak už nechte působit podle návodu a následně vysajte.

Mokré čištění koberců

Mokrému čištění se vyhněte, pokud máte doma vlněné nebo hedvábné koberce. Voda by vám mohla poničit pevnost vláken. Také je dobré si zjistit, jaký povrch pod kobercem máte, protože vlhkost prosákne i pod něj. Máte-li parkety či palubky, není tato metoda pro vás vhodná. Pro podlahové topení není zbytková vlhkost problém. Počítejte s delší dobou schnutí, po dobu čtyř hodin byste po koberci neměli vůbec šlapat. Při mokrém čištění je samozřejmostí koberec pořádně vysát a přípravek na čištění smíchat dle návodu. Čistič nanášejte na koberec houbičkou, která si lépe poradí s usazenými nečistotami a koberec nenamočí. Po zaschnutí zase koberec důkladně vysajte.

Vyklepávání koberců

Při této metodě se zbavíte všudypřítomného usazeného prachu. Je dobré čas od času váš koberec provětrat a vyklepat.

Strojové čištění koberců

Jedná se o mokrý způsob čištění, který si hravě poradí se starými zaschlými skvrnami. Musíte však vlastnit speciální vysavač na mokré čištění. Jde samozřejmě o dražší, ale mnohem efektivnější variantu čištění. Vysavač na mokré čištění má zabudovanou nádobku na vodu a čisticí prostředek. Během vysávání je tekutina se saponátem vháněna pod velkým tlakem do koberce. Tak se dostane přímo do vláken koberce, kde dokáže rozpustit skvrny a nečistoty. Následně se špína a prach s tekutinou nasaje zpět do přístroje.

Jak vyčistit koberec bez chemie

Zkuste použít osvědčenou klasiku, kterou má doma každá hospodyňka. Je to obyčejná jedlá soda. A jak na to? Nejdříve koberec důkladně vysajte a nasaďte si při práci gumové rukavice. Pro odstranění obyčejných skvrn nasypte větší množství sody na flek a horkou vodou jej lehce pokropte, u větší skvrny použijte kartáček nebo houbičku, sodu nechejte 3 hodiny působit a po zaschnutí místo vysajte. Jedlá soda si poradí i se zápachem po zvířatech, kdy postižené místo posypte a nechte působit několik hodin. Po vysátí by měl zápach zmizet. Dále čtěte: Aby koberec zase zářil jako nový, stačí na něj použít prostředky, které máte doma.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?