Jednoduché obytné auto vytvoříte i za pár stovek

 Ostatní 
18. srpna 2020 11:09 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Příjemné ležení lze připravit i v některých osobních autech Pixabay
Řeč není pochopitelně o různých sofistikovaných řešeních, která obsahují i toaletu se sprchou. Přesto si můžete užít svobodu pohybu, a ještě ušetřit za drahé ubytování v hotelu. Máme zajímavé doporučení.

Dovolenou řeší každý po svém. Možná ale už i vás někdy napadlo, že by nebylo špatné mít možnost přespávat v autě, ve kterém se budete současně přesouvat z místa na místo. A protože většina nemá prostředky na nákup obytného vozu, možná jste uvažovali o jeho půjčení. Jenže…

Půjčení obytného vozu není řešení

Ačkoli existuje obrovské množství půjčoven, které vám zapůjčí obytný vůz, tato zápůjčka nemá žádný smysl. Jedete na dovolenou s obrovským kolosem, se kterým se obtížně manévruje a která má velkou spotřebu. A současně za jeho půjčení zaplatíte tolik, že byste si mohli na kterémkoli místě dopřát pobyt v hotelu. Obytný vůz není ekonomickým řešením, navíc se ochudíte o dobrodružství. Snad jedině, že nemusíte pokaždé věci balit a přenášet na další a další ubytování. Ale to je jediná výhoda. Nevýhody jednoznačně převažují.

Výroba obytného vozu

Zajímavější alternativou je výroba obytného vozu ze standardních dodávek. Internetem koluje značné množství návodů a dlužno říct, že některé jsou i zdařilé. Šikovnější jedinci tak promění nákladový prostor na krásné bydlení. Podle možností se vejde i chemická toaleta či dokonce sprcha. Je ovšem jasné, že kvalitně udělaná přestavba si nějaké finance vezme. Minimálně musíme počítat s desítkami tisíc, ale částka může být i podstatně vyšší. Současně ne vždy zůstane možnost použít prostor dodávky k transportu předmětů v průběhu roku. I v tomto případě je proto otázkou, zda se akce ekonomicky vyplatí, jak často jezdíte s přespáním, či jak je pro vás komfort na cestách důležitý. Zajímavými variantami může být výroba obytného přívěsu z delšího vozíku za auto. S vozíkem se ale v terénu hůř manévruje a sjedete-li někam mimo vozovku, můžete mít problém, jak se otočit či najet zpět.

Levné řešení pro dva

Nejjednodušší přespání pro dva nabídnou různé delší osobní vozy typu MPV, které mají možnost složit zadní sedadla do roviny. Podle modelu zde najdete kýžené dva metry na délku. Šířka je pro dvě osoby též dostatečná. Nejsnadnější proměnu na lůžko pak zajistí nafukovací matrace, kterou můžete buď ve voze po dobu vaší cesty nechat, nebo ji v případě potřeby můžete vyfouknout a složit do malého balíčku. Vozy tohoto typu mívají páté dveře výklopné vzhůru. I pro případ drobného deště tak získáte stříšku, pod kterou můžete dokonce na malém propanbutanovém vařiči uvařit kávu, čaj či jednoduché jídlo. Jediným problémem tak může být toaleta a osobní hygiena. Nic ale nebrání tomu, abyste využili služeb různých čerpacích stanic. Některé totiž nabízejí za drobný poplatek možnost sprchování. Toalety pak bývají i na různých odpočívadlech.

Uvedené řešení není pro každého. Ale pokud máte smysl pro dobrodružství a nechce se vám na každém místě stavět stan a současně se chcete přesouvat autem, může být tato varianta zcela uspokojivým řešením. Doporučujeme nechat na noc malou škvírku v některém z oken, abyste si zajistili přísun čerstvého vzduchu. Malé turistické bombičky na vaření budete potřebovat tak dvě na týden. Nikdy je nenechávejte v prostoru kabiny, kam může pražit slunce. Vždy je zabalte a uložte mimo přímé sluneční světlo. Více informací o vařičích najdete v článku zde. Chcete-li ještě víc komfortu, můžete s sebou vozit skládací sedačky a třeba malý chladicí box na 12 voltů. Pokud se budete chovat ohleduplně k okolí, nebude problém přespat prakticky kdekoliv, kde se smí parkovat. V České republice je takový způsob legální. V rámci Evropy je to různé. Pro podrobnější informace se můžete zajímat o heslo „volné kempování“.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve