Naučte se sušit zeleninu. Je to perfektní způsob, jak si uchovat vitaminy zimu

 Ostatní 
25. srpna 2020 10:00 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Sušit můžete mnoho druhů zeleniny JumpStory
Pokud se vám urodí hodně zeleniny, než můžete zpracovat při vaření, je třeba ji konzervovat. Zvolit si můžete známé zavařování, nakládání či zamrazení zeleniny. Sušení zeleniny je nejstarší způsob konzervace, již před mnoha lety ji lidé využívali k uchování zeleniny působením horkého vzduchu. I maso se sušilo pomocí soli. Tu však při sušení zeleniny nepotřebujete.

Proč zeleninu sušit? Odpověď je jednoduchá. Protože tento způsob konzervace má mnoho výhod. Hlavní výhodou je, že sušená zelenina, ovoce nebo houby neztrácejí nic z výživových hodnot, pouze s výjimkou malé ztráty vitaminu C. Záleží na rychlosti sušení a na teplotě vzduchu. Zelenina sušením neztrácí svoji chuť a aroma. Při správném skladování vám může sušená zelenina vydržet několik let. 

Co můžete sušit?

Sušit můžete všechny druhy zeleniny s výjimkou okurek, cuket, dýní, dále se k sušení nehodí zelí, kapusta a květák. Se sušením rajčat, paprik i kořenové zeleniny jsou zkušenosti velice dobré. K sušení se musí použít vždy dobře zralá zelenina, bez otlaků a nahnilých míst. Před sušením zeleninu nakrájejte na plátky či kostičky a pro zachování barvy ji můžete postříkat citronovou šťávou.

Jak můžete zeleninu sušit

Sušit zeleninu můžete několika způsoby:

  • sušením volně na vzduchu
  • sušením v troubě
  • sušením v sušičce potravin

Sušení volně na vzduchu

Tradiční osvědčený způsob je sušení zeleniny na vzduchu, jeho nevýhodou je velká časová náročnost a prosychání zeleniny trvá déle. Zeleninu nakrájejte na plátky a klaďte na podnosy s pečicím papírem, které umístíte na suché, bezprašné místo, kde proudí vzduch a svítí mírné slunce. Prudké slunce není vhodné k sušení, protože vaše zelenina ztratí barvu a zkroutí se. Před uskladněním musíte zkontrolovat, jestli je zelenina usušena dokonale, jinak by se na ní mohly objevit plísně.

Sušení v troubě

Využití tepla trouby patří k rychlejším způsobům, jak zeleninu zpracovat. Trouba je vhodná i pro zeleninu s vyšším obsahem vody. Sušíte-li zeleninu v troubě, musíte nechat dvířka mírně pootevřená, aby unikala odpařující se voda. V horkovzdušné troubě můžete dvířka nechat zavřená.

Sušička potravin

Na trhu je k dispozici mnoho sušiček různých velikostí a s různými funkcemi a při jejich výběru zvažujte, jak velkou úrodu zeleniny chcete zpracovat. Sušičky mají několik pater, v horních patrech je teplota nižší, proto zde můžete sušit bylinky nebo listy kořenové zeleniny. Ve středních patrech se prosuší houby, kořenová zelenina a v nejnižších patrech se suší potraviny s vyšším obsahem vody. Velkou výhodou sušičky je, že díky časovači, indikátoru teploty a možnost nastavení programu pro určitý druh zeleniny nemusíte průběh sušení kontrolovat.

Jak zeleninu skladovat

Usušenou zeleninu naskládejte do sklenice se šroubovacím víčkem, uložte na tmavé a suché místo. Během roku několikrát zkontrolujte, jestli vám zelenina nezačala plesnivět. Pokud jste sušili poctivě a do sucha, nemělo by k tomu dojít. Dále čtěte: Vyrobte si sušičku ovoce a zeleniny na solární energii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve