Jak naložit s velkou úrodou jablek. Připravte si zdravý mošt nebo chutný cider

 Ostatní 
14. října 2020 12:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jablka skýtají mnoho možností Pixabay
Co s hromadou jablek na zahradě? To na podzim řeší každoročně spousta zahrádkářů. Pokud se i vám urodilo příliš mnoho jablek a vy se bojíte, že je všechny nespotřebujete, máme pro vás tip. Vyrobte si z nich mošt nebo populární cider.

Druhů jablek existuje několik, liší se svou chutí, barevností i velikostí. Některá se dobře skladují třeba v lískách ve sklepě, jiná je lepší raději rovnou zpracovat. Z jablek se dá vyrobit mnoho pochutin, mimo jiné i domácí jablečný mošt nebo cider.

Jablečný mošt

Poměrně hodně jablek zužitkujete při výrobě domácího moštu. Z přibližně jednoho kilogramu ovocné drti vyrobíte asi 0,7 litru moštu. Musíte mít ale po ruce drtičku ovoce, lis na ovoce a zavařovací hrnec. Pak už vám stačí mít jen dostatek láhví na nápoj.

Jablka dobře omyjte a zkontrolujete, zda nejsou nahnilá nebo červivá, pokud ano, pak je potřeba jablko nožem očistit. Stopky jablek rovněž odstraňte. Takto připravená jablka můžete vkládat do drtiče ovoce. Nadrcenou hmotu ihned lisujte, jelikož jablka na vzduchu oxidují a hnědnou. Vylisovanou šťávu nalijte do vymytých skleněných láhví. Láhve neplňte po okraj, objem se teplem při konzervaci zvětšuje.

Naplněné láhve vložte do zavařovacího hrnce, voda by měla sahat až k hrdlům láhví. Jakmile dosáhne voda teploty 75-80 °C, láhve vytáhněte, uzavřete zátkou a uskladněte ve vodorovné poloze.

Cider

Cider je v podstatě jablečné víno odpovídající obsahem alkoholu dvanácti až třináctistupňovému pivu. Počáteční fáze výroby cideru je stejná jako u jablečného moštu. A to až po vylisování jablečné šťávy, pak se ale postup výroby mění.

Vylisovanou jablečnou šťávu nelijte jako v případě moštu do láhví, ale do demižonu. Pečlivě jej uzavřete kvasnou zátkou a dva měsíce nechejte šťávu v demižonu pracovat, ideálně v místnosti o teplotě cca 10 °C. Čirý mošt potom přelijte do nového demižonu, kde jej nechejte dokvasit. V této fázi můžete přidat trochu cukru, záleží na odrůdě jablek. Po pár dnech můžete svůj domácí cider ochutnat.

Při výrobě cideru musíte velmi dbát na čistotu celého procesu. Obzvláště v případě demižonů se neodpouští žádná špína. Hotový cider můžete ponechat v demižonu, anebo jej lze stáčet do láhví, kdy k němu můžete přidat i trošku čerstvého moštu. Láhve uzavřete a skladujete v temnu ve vodorovné poloze. O nevšedních možnostech využití jablek jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47