Vyvarujte se nejčastějších chyb při praní prádla. Lidé stále opakují stejné chyby

 Ostatní 
13. října 2020 10:51 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vyvarujte se při praní chyb, které ničí oblečení i pračku Depositphotos
Přestože praní prádla patří k jedné z nejběžnějších činností, mnoho lidí při ní zásadně chybuje. Vyvarujte se nejčastějších přešlapů a vaše oblečení i pračka vydrží déle.

Snad každému se někdy stalo, že po vyprání vytáhl z pračky beztvaré, zaprané či jinak poničené kusy oblečení. Někdy je to zkrátka tím, že jste si náhodou pořídili nějaký méně kvalitní kousek, často však také nevědomky ničíme své oblečení špatným praním.

Špatný výběr pracího prostředku

Na trhu je k dostání nepřeberné množství pracích prostředků. Můžete si vybrat, zda chcete použít prací prášek, gel nebo kapsle. Při výběru se ale nezaměřujte jen na výhodnou cenu, zajímat by vás mělo především složení.

Pokud prací prostředek obsahuje příliš mnoho chemikálií, může se vám pak po nošení v něm praného prádla objevit vyrážka či ekzém a někdy dokonce může vzniknout i alergie. Pokud sháníte bělicí prostředek, zvolte raději ten, který obsahuje místo bělidel aktivní kyslík a raději se zcela vyhněte pracím prostředkům, které obsahují fosfáty.

S pracím prostředkem to nepřehánějte

Pokud už máte vybraný vhodný prací prostředek, mějte na paměti, že méně někdy znamená více. Vždy se řiďte pokyny pro dávkování na obalu. Pokud pracího prostředku použijete příliš, jednak vám jeho zbytky zůstanou na oblečení, také ale riskujete problémy s pračkou. Zbytky pracího prostředku se totiž v pračce usazují a mohou způsobit až její ucpání a také způsobují nepříjemný zápach.

Nesnažte se do pračky nacpat všechno prádlo najednou

Další častou chybou při praní je přeplňování pračky. Tím, že všechno prádlo vyperete najednou, sice zdánlivě ušetříte trochu času, dobrý nápad to ale není. V přeplněné pračce se totiž prádlo dobře nevypere, nevyždímá a navíc tím opět riskujete i mechanické poškození pračky.

Obecně platí, že by mezi prádlem a bubnem pračky měla zůstat mezera, do které dáte dlaň postavenou na výšku. Optimální je však přesně dodržovat pokyny od výrobce, který vždy udává, kolik prádla by se mělo při jednom praní vyprat.

Špatně zvolená teplota

Rozhodně neplatí, že při vysoké teplotě se lépe odstraní nečistoty. Pokud při praní používáte kvalitní prací prostředek, mnohdy stačí zvolit teplotu nižší. Při vysokých teplotách se velmi rychle zničí tvar a barva oblečení, proto je dobré na tyto teploty prát spíše jen ručníky a ložní prádlo.

Stejně tak není dobré ani volit jen teploty nejnižší. Takové praní je sice ekologičtější, ale není ani moc efektivní. Optimální je řídit se cedulkami na oblečení, obecně ale platí, že je nejvhodnější prát při teplotách v rozmezí od čtyřiceti do šedesáti stupňů Celsia.

Zanedbaná pračka

Pokud vaše pračka zapáchá a je plná nečistot, nemůžete čekat, že vám poskytne voňavé a čisté prádlo. Po každém praní nechte pračku dobře odvětrat a proschnout, ujistěte se také, že za gumovým těsněním nezůstaly zbytky pracího prášku či jiné nečistoty. Jednou za čas je také potřeba pračku pořádně vyčistit. Jak na to, se můžete dočíst zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve