Přehled roušek a ostatních ochranných pomůcek. Jak dlouho vydrží a jak se o ně správně starat

 Ostatní 
30. září 2020 08:16 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Nutnosti chránit si ústa a nos se jen tak nezbavíme Pexels
Ochrana úst a nosu je dnes bohužel nutností. Jaký způsob zvolíte, je jen na vás. Nestačí však mít ochrannou pomůcku jen nasazenou. Důležité je s ní také správně manipulovat a také o ni správně pečovat.

Na trhu je několik možností ochrany úst a nosu před respiračními onemocněními včetně současného a nekonečně omýlaného koronaviru, který způsobuje onemoccnění COVID-19. Odborníci se shodují, že jakékoliv zakrytí dýchacích otvorů má smysl, ale pouze zakrýt nestačí. Musíte také vědět, jak se kterou ochrannou pomůckou zacházet.

Ústenky

Jednorázové ústenky z lékárny jsou základní ochrannou pomůckou pro dnešní dobu. Jejich hlavní výhodou je, že je vybalíte ze sáčku, nasadíte a po použití zabalíte do sáčku a vyhodíte. Žádné další starosti. Ovšem pokud se zajímáte o životní prostředí, už je to horší. Denně takových ústenek můžete spotřebovat hned několik a pokud je balíte ještě do igelitových sáčků při vyhazování, množství odpadu raketově roste.

Nanoroušky

Tyto roušky se již dají použít opakovaně, a to zhruba tři až pětkrát. Doba použití se odhaduje na dvě až čtyři hodiny v závislosti na tom, jak rychle zvlhne. Pro opakované použití se dá rouška sterilizovat v horkovzdušné troubě po dobu 24 hodin na 70 °C, poté dvacet minut v ethanolu. Nakonec roušku vyjměte a nechte oschnout. Nanoroušku nelze žehlit ani propařovat párou, došlo by k poškození vláken.

Bavlněné roušky

Podle mnoha lidí nejekologičtější řešení a nejspíš i nejekonomičtější. Dokonce lze bavlněnou roušku brát i jako módní doplněk. Samotnou roušku sterilizujte vyvařováním po dobu deseti minut ve vroucí vodě. Poté ji vyperte na 90 °C a přežehlete žehličkou z obou stran. Nejlépe uděláte, když v bavlněné roušce budete pravidelně vyměňovat filtr, a to vždy, jakmile zvlhne. To je v průměru za dvě až čtyři hodiny. Filtr poté vyjměte a vyhoďte. Návod, jak si roušku ušít doma, máte zde.

Respirátory

I respirátor lze používat opakovaně, ovšem maximálně pětkrát. Vydrží i o něco déle než klasická ústenka, a to i osm hodin v kuse, než navlhne. Před dalším použitím je třeba jej důkladně sterilizovat, a to stejně jako nanoroušku. Celý jeden den v horkovzdušné troubě na 70 °C, poté dvacet minut v ethanolu. Nakonec vyndat a nechat oschnout.

Latexové rukavice

Jsou výhradně na jednorázové použití. Hodí se vám především při nákupech, v MHD, na veřejné toaletě, nebo kdekoliv, kdy víte, že budete sahat na věci, na které sahalo velké množství neznámých lidí před vámi. Po použití vždy srolujte a vhoďte přímo do koše. Poté si důkladně umyjte ruce. Což ostatně platí při manipulaci s jakoukoliv ochrannou pomůckou v tomto článku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve